Andrásfi Tibor elveszítette a bronzcsatát férfi párbajtőrben

Miután a bronzmérkőzésen 8-7-re kikapott az egyiptomi Mohamed el-Szajed ellen, Andrásfi Tibor a 4. helyen végzett a férfi párbajtőrözők egyéni küzdelmében a párizsi olimpián.

A BVSC idei Európa-bajnoki bronzérmese nagyszerűen vívott egész nap: az első két fordulóban két venezuelai vívót intézett el: előbb a londoni bajnok Ruben Limardo Gascont verte 15-10-re, majd az előzőleg Koch Mátét búcsúztató Grabiel Lugót 13-12-re, akit hosszabbításban bevitt találattal vert meg. Harmadikra az olasz csapattal tavaly világbajnok Federico Vismarával vívott, és óriási hajrában, háromtusos hátrányról fordítva nyert 15-13-ra.

Az elődöntőben a japán Kano Koki volt az ellenfele, aki három éve Tokióban olimpiai bajnok volt csapatban, 2022-ből pedig – ugyancsak a csapatversenyekről – akadt egy világbajnoki bronzérme is.

Varga Jennifer / 24.hu

Az első tust az ázsiai vívó adta, de Andrásfi nagyon jól érezte a ritmust, irányította a mérkőzést, sőt, 6-4-re, majd 7-5-re is vezetett.

Az utolsó harmad 7-6-os magyar előnyről kezdődött, de a világranglista harmadik helyezettje nem hagyta magát és 9-11-re fordított. Andrásfi akkor sem pánikolt, amikor ellenfele 13-11-re vezetett, az utolsó 15 másodpercet remekül kihasználva két tust is adott, és kiharcolta a ráadást (13-13).

Ott azonban 19 másodperc elteltével a magyar párbajtőröző elszúrt Kano mellett, aki viszont eltalálta őt (13-14).

Maradt a bronzmérkőzés, amelyen az egyiptomi Mohamed el-Szajed várt rá. Az első három percében az látszódott, hogy az észak-afrikai versenyző nagyon mozgékony, francia markolatának köszönhetően megpróbálja kihasználni, higy pár centivel hosszabb a fegyvere. Így aztán gyakran próbálkozott csukló- és lábszúrásokkal, ám Andrásfi volt pontosabb (3-2).

Varga Jennifer / 24.hu

A szünetben Andrásfinak fegyvert kellett cserélnie, a különbség pedig nem nőtt, hat perc után ugyanúgy egy ponttal vezetetett (4-3).

Az utolsó harmad nem hozott döntést, 7-7 után jöhetett a ráadástus, amelyet csak nem sikerült bevinni.

Pár együttes és két,  videózás által érvénytelenített találat után végül El-Szajed talált, és ő a bronzérmes, Andrásfi Tibor a 4. helyen zárt.