Kíméletlenül megbüntették a drónnal kémkedő fociválogatottat

Eltiltás, pénzbírság és pontlevonás is történt.

Könyörtelenül megbüntette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a kanadai válogatottat, miután drónnal kémkedett.

Az Új-Zélandi Olimpiai Bizottság még szerdán, az egyik első edzése után tett panaszt, miután kiszúrták a repkedő drónt gyakorlás közben. Utólag kiderült, a szerkezetet a kanadai futball-válogatott egyik munkatársa kezelte, akit a francia hatóságok azonnal őrizetbe vettek. A Kanadai Olimpiai Bizottság vizsgálatot indított az incidens miatt, és elnézést kért a történtekért, de ez sem mentette meg:

A FIFA hat pont levonásával büntette a csapatot, miközben a stábból Beverly Priestman vezetőedzőt, valamint Joseph Lombardi segédedzőt és Jasmine Mander adatelemzőt egy évre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A kanadai szövetségnek (CSA) ezen kívül 200 ezer svájci frank bírságot kell fizetnie.

A FIFA bizottsága azzal indokolta döntését, hogy a CSA volt felelős azért, hogy betartsák az olimpiai csapat tisztviselői a FIFA szabályzatát. A FIFA vizsgálata során megállapította, hogy a történtekért felelős az olimpiai szövetség és a CSA egyaránt, a drónhasználat pedig kirívó kihágás volt, amely sértő és a fair play szellemét is megsérti.

A kanadai válogatott 2-1-re legyőzte Új-Zélandot, de a büntetés értelmében így is -3 ponttal áll a csoportjában. Legközelebb Kolumbiával játszik, majd zárásként a francia csapat következik, a továbbjutáshoz az első két helyen kell zárnia, vagy nem a legrosszabb csoportharmadikként.

Kapcsolódó