Szilágyi Áron edzőjeként sem utazik Decsi András az olimpiára

Miután Decsi András lemondott a kardválogatott vezetőedzői posztjáról úgy nyilatkozott, az azért „evidens, hogy együtt folytatjuk az olimpiai felkészülést, és a jövőben is én maradok Áron trénére”. Ehhez képest már nem ő ad neki iskolát és a párizsi játékok hivatalos „long listjéről”, olimpiai nevezőlistájáról is lekerült a neve.

Két hete, az olimpia rajtja előtt másfél hónappal lemondott a férfi kardvívó-válogatott vezetőedzője. Decsi András azért határozott így, mert miközben ő az elmúlt nyolc évben világversenyekről érmek sokaságát hazahozó, a 2007 után 2023-ban újra csapatvilágbajnoki címet nyerő négyes tagjait (Szilágyi Áront, Szatmári Andrást, Gémesi Csanádot egyéniben is, öccsét, Decsi Tamást csak csapatban) terjesztette elő olimpiai résztvevőnek, a Magyar Vívószövetség elnöksége elutasította javaslatát, és Decsi Tamás helyett végül Rabb Krisztiánt, a Vasas kardozóját jelölte csapatindulónak.

A történet pikantériája, hogy Decsi András nem csak a kardválogatott vezetőedzőjeként, és nem csak a világversenyek okán kötődik Szilágyihoz, hanem 2015 óta napi szinten a vívómestereként felügyeli a háromszoros olimpiai bajnok munkáját. Azt, hogy Decsi csak a válogatott vezetőedzői megbízásáról mondott le, és nem Szilágyiéról, az a nyilatkozat is erősíti, amit a Ripostnak adott.

„Mivel 2015-ben külföldről éppen az ő (Szilágyi Áron – a szerk.) kérésére tértem haza dolgozni, és vettem át szakmai munkájának irányítását,

evidens, hogy együtt folytatjuk az olimpiai felkészülést, és a jövőben is én maradok a trénére

– szögezte le a mesteredző.

Ehhez képest múlt héten a vívóválogatott balatonboglári edzőtáborában nem vol ott Decsi, az olimpiai felkészülés hajrájában Szilágyi Áron nem korábbi mesterével, hanem az MVSZ által épp a helyére kinevezett új szakági vezetőedzővel, Sárközi Gergellyel iskolázott.

Honlapunk azzal a kérdéssel kereste meg a Magyar Vívószövetséget, hogy

Szetey András, a szövetség kommunikációs igazgatója megkeresésünkre azt felelte: „Az MVSZ a témával kapcsolatban hivatalos közleményt adott ki, amihez nem kívánunk többet hozzáfűzni.”

Kérdéseinket a Magyar Olimpiai Bizottságnak is feltettük. Fábián László főtitkár azt közölte: „A március 15-én lezárásra kerülő olimpiai nevezésen, az úgynevezett „long listen” még Decsi András neve szerepelt. Azonban az MVSZ nemrég névmódosítást kért, amit ugyan több körös levelezés után, de sikerült elérni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál.

Így egészen biztos, hogy július 27-én, a nyolcezer férőhelyes Grand Palaisban kezdődő olimpiai kardversenyen

Szilágyi Áron mögött nem Decsi András áll majd edzőként.

A vívóknál köztudottan bensőséges viszony alakul ki a mester és tanítványa között. Pláne kilenc év távlatában. Ezért hat héttel az olimpia előtt különösen kézenfekvő kérdés, hogy a váratlan edzőcsere mennyire zavarhatja Szilágyi? Kihathat-e az olimpiai teljesítményére, ha egyik napról a másikra más ad neki iskolát?

„Korábban is volt arra példa, hogy Áron párhuzamosan iskolázott más edzőkkel is, mert jónak, szükségesnek tekintettük az új impulzusokat. Ezt is közösen határoztuk el, mert ez tűnik a legoptimálisabb, legobb megoldásnak jelen helyzetben. Elég hosszú ideig dolgoztunk együtt, ahhoz, hogy amit eddig csináltunk, abból tud építkezni, még ha személy szerint Párizsban valóban nem leszek mellette a páston.

Ám a történtek ellenére továbbra is Áron edzőjeként aposztrofálom magam

– válaszolta kérdéseinkre Decsi András.