Bezuhant a célba a győzelemért, alaposan lezúzta magát az olimpiai bajnok

Jakob Ingebrigtsen nyert 1500 méteren, honfitársa, Narve Gilje Nordaas cipő nélkül ért célba.

Nem akármilyen versenyt hozott az 1500 méteres síkfutás az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat oslói állomásán. Hazai pályán abszolút esélyesnek számított Jakob Ingebrigtsen, a szám tokiói olimpiai bajnoka, akkor is, ha a szezon előtt sérüléssel küszködött. A 23 éves atléta az utolsó kört az első helyen kezdte meg, mozgása alapján úgy tűnt, nem okozhat gondot, hogy 18. alkalommal is legyőzze riválisát, a kenyai Timothy Cheruiyot-t.

A célegyenesben aztán Ingebrigtsen mozgása statikusabbá tűnt, Cheruiyot minden erejét mozgósította, ám a norvég a célvonal előtt merész vetődéssel bezuhant a célba – alaposan lehorzsolva vállát és a lábát.

De megérte, mert végül 3.29.74 perces idővel nyert, három századmásodperccel verve riválisát.

Még nem tartok ott, ahol szeretnék, ezért az utolsó 30-40 méteren kicsit nehéznek éreztem. Minden erőmet a bevetődésre használtam

mondta mosolyogva a győztes.

A verseny másik norvég résztvevője, Narve Gilje Nordaas is sérülten fejezte be a távot, miután elvesztette a bal cipőjét, és szinte az egész versenyt egyetlen cipővel végigfutva a 13. helyen végzett.

Valaki hátulról rám taposott, két szög beakadt és letépte a cipőm. Szerencsére csak két kis lyuk lett a lábamon és az Achilles-em nem sérült meg

nyilatkozta.

Az etióp Hagos Gebrhiwet nagyszerű, 12:36.73 perces idővel nyerte meg az 5000 métert, a táv riói olimpiai bronzérmese alig több mint egy másodperccel maradt el az ugandai Joshua Cheptegei 2020 augusztusa óta fennálló világcsúcsától (12:35.36 perc).

A brit Matthew Hudson-Smith 44.07 másodperces új Európa-csúccsal diadalmaskodott 400-on, előzőt (44.26) is ő tartotta a tavalyi budapesti világbajnokságról.

A hazaiak egyik kedvence, az olimpiai és háromszoros világbajnok Karsten Warholm az utolsó gátig vezetett 400 gáton, de akkor hibázott, és így a 2022-ben világbajnok brazil Alison dos Santos a világ idei legjobb idejével győzött.