Hivatásos bírói lesznek a magyar kézilabdának

A magyar szövetség szintet lépne a bíráskodásban.

Bevezeti a hivatásos játékvezetés rendszerét a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).

A csütörtöki közlemény szerint három teljesen hivatásos páros mellett lesz két félprofi modellt követő páros is. Bonifert Ferenc, az MKSZ játékvezetői albizottságának elnöke szerint elérte a jelenlegi rendszer falát a magyar kézilabda, ezért tágítani kell a kereteit.

„A játékvezetés olyan struktúrában ragadt, amely a mostani tempó mellett nem mindig tudja megfelelően lekövetni a játékot, nem fair a helyzet a profiként működő csapatokkal szemben, hiszen folyamatosan a topon kell lenni fizikailag, szabályismeretben és több minden más tényezőben.

Az elvárás ugyanaz lesz a hivatásosok és a többi, nélkülözhetetlen kolléga felé, de előbbieknek több lehetőséget fogunk adni. Akik most nem kerültek be a rendszerbe, azokat pedig támogatni fogják mentorként a többiek, segítenek a felkészülésben, előadásokat, tanfolyamokat tartanak majd, de a hivatásosok dolga lesz az egymás közötti és a csapatok felé irányuló tapasztalat- és tudáscsere is. Mindettől azt reméljük, hogy általánosságban emelkedni fog a játékvezetés színvonala és a fiatalok

– mondta Bonifert.

„Profi csapatok és játékosok mellé profi játékvezetők kellenek, akik nem napi nyolc óra civil munka után, hanem hivatásszerűen látják el a feladatukat. A jó példából nem szégyen tanulni, a labdarúgás pedig bebizonyította, hogy a legmagasabb osztályban a hivatásos játékvezetők alkalmazása a követendő út” – fűzte hozzá Novák András, az MKSZ operatív igazgatója.

A mostantól hivatásos játékvezetőként működő párosokat Bíró Ádám és Kiss Olivér, Altmár Kristóf és Horváth Márton, Bócz László és Wiedemann Viktor, valamint Hargitai Gábor és Markó Gábor alkotják.

Kapcsolódó