„Mindent kontrolláltam annak ellenére, hogy eszméletlenül izgultam” – olimpiai kvótát szerzett a 21 éves magyar légpisztolyos

A világbajnoki döntőben csak 20 kör hiányzott az éremszerzéshez.

A légpisztolyos Fábián Sára Ráhel légpisztolyos negyedik helyen végzett a sportlövő-világbajnokságon, ezzel kvótát szerzett a 2024-es olimpiára.

A 21 éves lövő az alapversenyből 578 körös eredménnyel a hetedik helyen jutott be a döntőbe, amivel utóbb kiderült, már önmagában indulási jogot szerzett. A görög Anna Korakaki és a német Doreen Vennekamp ugyanis már kvótásként került fináléba, az iráni Golnus Sebhatollahi pedig nem lépett lőállásba, a két kínai versenyzőből pedig csak egy kaphatott kvótát, mivel nemzetenként egy lövő kapott jogot az indulásra.

Az iráni visszalépésével így a magyar tehetség begyűjtötte az országnak járó kvótát és ilyen szempontból teher nélkül kezdhette karrierje első felnőtt világbajnoki döntőjét. A fináléban kimagasló teljesítményt nyújtott Fábián, az első öt lövés után (50,6 kör) a harmadik, a második ötöst követően (101,5 kör) pedig a második helyen állt, majd újabb két lövéssel később (121,8 kör) már az élen volt.

A folytatásban két lövésenként haladtak, Fábián a 14. után (140,8 kör) a második volt, majd az újabb két sorozatban (159,5 kör) visszacsúszott a negyedik helyre. A folytatásban javított és a második helyre küzdötte fel magát, de a 19. és 20 lövésével a negyedik helyre csúszott, így 198,9 körrel fejezte be a versenyt, amit a kínai Csiang Zsan-hszin nyert meg Anna Korakaki előtt.

„Az első sorozatom is jó volt és az utolsó harminc lövéssel kerültem igazából a döntőbe. Meglepődtem, hogy az 578 körrel a harmadik helyen végeztem az első csoportban, de tudtam, hogy a következő sorozatban is nagyon jó lövők vannak. Amikor kiálltam a lőállásból, nem hittem, hogy döntős leszek”

– mondta a szövetség Facebook-oldalának a magyar lövő, hozzátéve, hogy szerette volna kihozni magából a maximumot és elégedetten kiállni a lőállásból.

Ez sikerült is! Úgyis, hogy a negyedik helyen végeztem, mert az ötkarikás kvóta mindenképpen kárpótol. Nagyon szépen kezdtem, mindent kontrolláltam annak ellenére, hogy eszméletlenül izgultam. Külső nyomást nem éreztem, nagyon jól esett a döntő előtt a csapattársaim támogatása. Egyelőre még próbálom feldolgozni a történteket, a párizsi olimpiára még nem gondolok.

Az Egyetemi Világjátékokon két hete mindkét egyéni pisztolyos számban (lég és sport) és a légpisztolyos csapattal is ezüstérmes Fábián így is egy éremmel és egy kvótával zárta a napot, mivel az egyéniben tizedik Major Veronikával és 26. Jákó Miriammal együtt második lett a csapatversenyben.

Végeredmény – női légpisztoly, világbajnok

Csiang Zsan-hszin (Kína) 239,8 kör
2. Anna Korakaki (Görögország) 238,3
3. Li Hszüe (Kína) 218,9
4. FÁBIÁN SÁRA RÁHEL 198,9
…10 Major Veronika 576 (alaperedmény)
…26. Jákó Miriam 572