70 éves az első magyar, aki kikötés nélkül kerülte meg a Földet

Július 9-én, vasárnap ünnepli 70. születésnapját Fa Nándor, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlással a Földet, ötször vitorlázta körbe a bolygót, háromszor egyedül.

Fa Nándor 1953. július 9-én Székesfehérváron született. Korán kapcsolatba került a sporttal: 11 és 17 éves kora között birkózott, majd sérülés miatt a székesfehérvári Köfém SC-ben kezdett kajakozni, 1979-től vitorlázni. Saját építésű finndingi hajójával válogatott kerettag lett, később az S-jolle, majd a laser hajóosztályban versenyzett.

A barátjával, Gál Józseffel épített, 31 láb hosszú Szent Jupát vitorlással 1986-1987-ben első magyarként vitorlázták körbe a Földet. Az Indiai-óceánon egyszer felborultak, s bár ép bőrrel vészelték át a kalandot, Sydneyben közel fél évet töltöttek, amíg rendbe hozták a megviselt hajót.

Ezután megkerülték a Horn-fokot, a vitorlások Mount Everestjét, az Atlanti-óceánon ismét borultak egyet, végül Opatijába érkeztek vissza.

Arcanum Digitális Tudománytár – Népsport, 1987. szeptember 13.

Erről az útról 1988-ban jelent meg A Szent Jupát 700 napja című könyve.

Aki tenger nélküli országból hódította meg az óceánt

Ezután megtervezte és megépítette a 60 láb hosszú Alba Regiát, amellyel 1990-1991-ben részt vett a BOC Challenge négyszakaszos, egyszemélyes Föld-kerülő versenyen. Azonban nem volt szerencséje, kormánytörést szenvedett, s szakmai körökben is nagy elismerést kiváltva bravúros módon, kormány nélkül vitorlázott el a kétezer kilométerre fekvő dél-afrikai Port Elizabeth kikötőbe, ahonnan a javítási munkák után újra folytatta a versenyt. Így is a tizenegyedik helyen ért célba és szakmai különdíjat kapott.

A tapasztalatokat átgondolva 1992-ben elhatározta, hogy indul a nonstop földkerülő, négyévente megrendezett Vendeé Globe-on. A világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyén valamennyi versenyzőnek kikötés és külső segítség igénybe vétele nélkül, csak a rendszeres rádiómeteorológiára támaszkodva kell megtennie az utat. A kijelölt áthaladási pontokat érinteniük kell, ezen túlmenően azonban mindenki szabadon választhatja meg útvonalát.

Arcanum Digitális Tudománytár – Nemzeti Sport, 1993. április 1.

Fa Nándor, az egyetlen nem tenger melletti országból származó induló 128 nap és 20 óra alatt tette meg a mintegy 36 ezer kilométeres távolságot az Alba Regiával. A legjobb nem franciaként az ötödik helyen végzett, egyben ő lett az első magyar, aki kikötés nélkül kerülte meg a Földet.

Ezután megépítette második, 60 lábas versenyhajóját, a Budapestet, amellyel meghívottként indult az 1996-1997-es Vendeé Globe-on. Bár a legnagyobb esélyesek közé tartozott, számtalan technikai probléma és balszerencsés események sorozata miatt fel kellett adnia a versenyt.

1997-ben a negyedik lett a Transat Jacques Vabre (TJV) Atlanti-óceánt átszelő páros versenyen a spanyol Albert Bargués oldalán.

Visszavonulása után vállalkozásával foglalkozott, úszóponton rendszerből álló kikötők tervezésére és kivitelezésére szakosodott. A versenyzéstől sem szakadt el teljesen. 2001-ben létrehozta a szóló Balaton-kerülő viadalt, amelyen később maga is elindult, 2010-ben meg is nyert.

2012-ben úgy érezte, van még dolga a tengerrel, ezért megépítette harmadik versenyhajóját, a Spirit of Hungaryt. 2014-ben az új-zélandi Conrad Colmannal elindult a Barcelona World Race földkerülő versenyen, a távot 110 nap, 10 óra, 59 perc és 40 másodperc alatt teljesítették.

MTI / Imoca Ocean Masters / Th.Martinez – Fa Nándor örül, miután megérkezett új hajójával, a Spirit of Hungary-val New York kikötőjébe 2014. május 31-én

2015-ben Perényi Péterrel részt vett a Transat Jacques Vabre vitorlásversenyen, de árboctörés miatt feladták a versenyt. 2016-ban – a legidősebb versenyzőként – harmadszor is elindult a Vendée Globe-on, 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperccel a nyolcadik lett.

Két nappal célba érése után, 2017. február 10-én bejelentette visszavonulását.

Mentorként segíti tanítványát

Fa Nándor, aki igyekszik átadni tudását és tapasztalatát, idén júliusban, néhány nappal hetvenedik születésnapja után a Vendée Globe-ra készülő Weöres Szabolccsal indul a 608 tengeri mérföldes (1126 km) 50. Rolex Fastnet versenyen.

Weöres szeretne mentora nyomdokaiba lépni és második magyarként elindulni a világ legnehezebbnek tartott versenyén, a 2024 novemberében rajtoló 10. Vendée Globe-on.

Fa Nándor 1993-tól tizenegy évig volt elnöke a Megszállottak Klubjának. 2017-ben megjelent önéletrajzi kötete Magad, uram címmel. 2018-ban a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöknek választotta, ugyanebben az évben a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja lett.

Bruzák Noémi / MTI – Fa Nándort 2019. január 24-én beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe

Sportteljesítményét 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári fokozatával ismerték el, Székesfehérvár díszpolgárává választotta. 1995-ben Sportdicsőség-díjat, 2004-ben a Nemzeti Sportszövetség Különdíját kapta meg. 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) kitüntetést, 2017-ben Magyar Örökség Díjat és Fair play életműdíjat vehetett át, írta portréjában az MTVA Sajtóarchívuma.