80 orosz sportolót szankcionált Zelenszkij

Köztük olimpiai bajnokokat és sportvezetőket is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki, amely 80 aktív sportolónak, korábbi olimpiai bajnokoknak és sportvezetőnek ötven évre megtiltotta, hogy Ukrajna területére lépjenek – számolt be az insidethegames.biz.

A listáján szerepel többek közt

Zelenszkij lépése arra lehet reakció, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt hónapban azt javasolta, az orosz és fehérorosz nemzet sportolói semlegesként térhessenek vissza a nemzetközi sportéletbe mindaddig, amíg nem támogatják az ukrajnai háborút, nem kapcsolódnak a hadsereghez.

Ennek hatására több nemzetközi szövetség lehetővé tette a két nemzet sportolóinak a visszatérését. Legutóbb a World Triatlon oldotta fel a tiltást, de a gördeszka-, az asztalitenisz-, a taekwondo- és a birkózószövetség is jelezte, betartják a NOB ajánlásait, ugyanakkor az atlétikai, a lovaglás-, a sportmászás- és a szörfszövetség azt jelentette be, hogy eltiltásaik érvényben maradnak.

A kétszeres olimpiai aranyérmes és ötszörös biatlon világbajnok Ishmouratova azt állította, hogy nem zavarják a szankciók.

Örülök, hogy Zelenszkij ismeri a nevemet. Óriási országunk van, gyönyörű érintetlen természettel, turisztikai szempontból nem veszítek semmit – nem leszek ideges, ha nem utazom el európai és néhány más országba

– nyilatkozta a TASZSZ-nak az egykori biatlonista, aki az orosz Vörös Hadsereg tagja.

A ma már profi ökölvívó Papin szintén azt mondja, a szankciók nem akadályozzák meg abban, hogy segítsen a Donyecki Népköztársaságban és a Luhanszki Népköztársaságban – Ukrajna két, oroszok által megszállt régiójában – élőknek.

Büszke vagyok erre. Nem fogom abbahagyni a támogatást, a barátaim és rokonaim ott élnek. Vannak barátaim a másik oldalon is, de mi a barikádok ezen az oldalán állunk, a mérleg a barátaim és rokonaim felé dőlt. Én a srácainkért, a földünkért, Oroszországért vagyok

– idézte az insidethegames.biz a bunyós nyilatkozatát.