Tovább dagad a bokszbotrány: újabb ország bojkottálja a vébét

Az írek csatlakoztak az amerikaiakhoz.

Írország bokszolói sem vesznek részt a női és a férfi ökölvívó-világbajnokságokon 2023-ban, az ír szövetség így tiltakozik az amatőr szakág vezetése, az IBA ellen, írja az Inside the Games. Az ír szövetségben szavaztak a bojkottról, 15-5 arányban nyert az az álláspont, hogy vissza kell lépni.

Egy nappal korábban az amerikaiak jelentették be, hogy nem indítják el sportolóikat az idei vébéken. Ők az orosz Umar Kremljov elnökölte IBA irányítási problémáival, a pénzügyi szabálytalanságokkal és az átláthatóság hiányával indokolták döntésüket, valamint az ukrajnai háborúval, és hogy az IBA engedi az orosz és fehérorosz sportolók indulását saját zászlajuk alatt.

Az IBA jó ideje rossz viszonyban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), amely 2019-ben felfüggesztette az amatőr boksz irányító szervezetét. Az éles ellentét változatlanul létezik, a NOB a 2021-es tokiói játékok ökölvívó versenyeit maga szervezte, és minden jel szerint az IBA-nak nem lesz köze a jövő évi párizsi olimpia boksztornájához sem. Mi több, a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából kimaradt az ökölvívás.

A NOB amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy Kremljovot tavaly újraválasztották az IBA elnökének. Lett volna kihívója, de Boris van der Vorst jelöltségét végül érvénytelennek találták. A holland ugyan fellebbezett és nyert a nemzetközi Sportdöntőbíróságon, de az IBA-tagok többsége úgy szavazott, hogy ne írjanak ki új elnökválasztást.

Az idei IBA-világbajnokságok közül a nőit Indiában, Újdelhiben rendezik március 15. és 31. között, míg a férfiakét az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le május 1-től 14-ig.