Ágai Kis András: Szép volt, fiúk!

Mi baj lehet abból, ha valaki a gyerekével kimegy megnézni egy NB I-es mérkőzést? Ágai Kis András inkább tudósítása, mint képzelt riportja.

Kimentünk a gyerekkel a meccsre. Vasas-Honvéd. Mi bajunk lehet, gondoltam, ezer éve nem voltam a Fáy utcában. NB I-es meccsen meg végképp nem. Apámmal rendszeresen jártunk annak idején. Peches vagyok, mert a ’76-77-es (máig utolsó) bajnokcsapatra pont nem emlékszem. De azért láttam már játszani Váradyt, Müllert, Zomborit, Komjáti Malacot, meg Mészáros Bubut. Kiss Lacin nőttem fel, és még később is tudtam izgulni a kis Mészölyért, Galaschekért vagy Váczi Zoliért.

A 80-as évek kettős rangadóin fejből fújtam a kezdőket. Az ellenfélét is. Hat forintos diákjeggyel mentünk a lepukkant Népstadionba (ma csilivili Puskás Aréna), amikor a Fradival, a Dózsával vagy a Honvéddal játszottunk, máskor meg a már akkor is omladozó Fáy utcai stadion (ma Illovszky Rudolf ékszerdoboz) volt a szentély. Rudi bácsi még élt, és aktívan dolgozott – haláláig a Vasasért –, úgyhogy neve nem volt az otthonunknak, de igény se nagyon mutatkozott rá.

Ehhez képest most egy baba stadionban ülünk, a Mészöly-szektorban. Zuhog ugyan, de tető van a fejünk fölött. A gyep maga a tökély (régen falusi libalegelőhöz hasonlított leginkább, itt-ott kutyatej is virágzott rajta), huszonkét futballistának tűnő fiatalemberrel. Kicsi segítséggel ötöt is felismerek.

Hozzánk közelebb a Vasas-tábor, hatvan-nyolcvan sálas legény. A távolabbi kapu mögött a Honvéd-ultrák, lehetnek vagy háromszázan.

Illyés Tibor / MTI

Szünet. Perec, sör, pisi. Eseménydús kis félidő volt. A 13 éves egyetlen hozzáfűzni valója: „Apa, a műsorközlő, ugye ezt felvételről mondja?!”

Illyés Tibor / MTI

(Bocs, ha nem minden perc és rigmus stimmel, én nagyon igyekeztem.)

Vége. 2-1 a Honvédnak. Sokat sírt a labda. Nem, inkább zokogott.

Kapcsolódó
Kapitális potyák után bombagóllal nyert a Honvéd
Megvan a kispestiek első győzelme az új szezonban.

Hazafelé nyomtam, mint az állat, hogy lássunk még valamit a Real Sociedad – Barcából. Lewandowski második gólját már elkaptuk.

Vajon a Kubala Akadémisták – az angyalföldiek ifjú pengéi – tudják, hogy Kubala László Vasas-játékos (is) volt, mielőtt Barca-isten lett? Ezen eltöprengek egy darabig, közben Ansu Fati bezúzza a negyediket.

Klassz kis este volt, szép gólokkal.