Román színekben folytathatja Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója

Édesapja által megerősített információnk szerint egy szerb származású romániai milliárdostól visszutasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott minden idők legkomplexebb magyar játékosa, zsenijét veszítheti a magyar sakk.

Sokáig minden bizonnyal úgy gondolták a Magyar Sakkszövetségben, hogy a Magyarország által megpályázott, és elnyert 2024-es budapesti sakkolimpián az elmúlt évben a közvetlen világelitbe kapaszkodó, a múlt héten még a nemzetközi ranglista 5. (cikkünk megírása után megjelent legfrissebb ranglistán a 8.) helyén álló Rapport Richárd lesz a magyar férfiválogatott elsőtáblás játékosa. A minden idők legmagasabb Élő-pontjával rendelkező sakkozó pályfutása azonban váratlan fordulatot vehet. Információnk szerint Magyarország elveszítheti a 26 éves, a 2014-es norvégiai sakkolimpián ezüstérmet szerző játékosát, aki román színekben folytathatja pályafutását. Levélben kerestük a magyar médiának egyébként évek óta nem nyilatkozó játékost, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt arra a kérdésre, valóban román színekben versenyez-e a jövőben.

Ugyanakkor minden idők legkomplexebb magyar sakkozójának édesapja kérdésünkre megerősítette információnkat. Azt mondta:

A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi döntött, és elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz.

Lehetséges okok

Rapport 18 éves kora óta él barátnőjével, ma már feleségével Szerbiában, ám mindeddig meg sem fordult a fejében, hogy ne magyar színekben versenyezzen. Igaz, nemrég kiderült, hogy az idei sakkolimpián – másként tervezett szakmai programjára hivatkozva – nem vállalta a szereplést.

Kapcsolódó
„A fiamat leginkább Rockyhoz hasonlítanám. De ez nem normális”
Interjú Rapport Tamással, akivel fiának, Richárdnak, a világ ötödik legjobb sakkozójának a karrierje kapcsán a többi között a nevelésről, az apa-fiú kapcsolat nehézségeiről, a magyar oktatási rendszer hibáiról és magyar sakk nimbuszának zuhanásáról is beszélgettünk.

Édesapjával nemrég készített interjúnkból azonban napvilágot látott egy-két érdekes részlet arról, hogy a mai Magyarországon hogyan kapaszkodhat fel valaki másfél évtized alatt nulláról a közvetlen világelitbe: Rapport Tamás fia karrierjét a filmbeli Rockyéhoz hasonlította, aki közvetlen riválisai pazar lehetőségeivel ellentétben nomád körülmények között készült fel a világbajnoki címmeccsére. Mindezt arra vezette vissza, hogy nemcsak Richárd, de úgy általában a magyar sakk állami és piaci alapú támogatása is messze elmarad a többi sportágéhoz képest. Olyan, mint egy sivatag: sakkolimpia évében még fel-feltör egy kis víz az oázis mélyéről, amúgy a szárazság az úr.

A rendszerváltás óta gyakorlatilag nem épült brand, marketing a sakkunk köré. Nem szerepel a hírekben. Hacsak engem nem tekintünk annak, úgy fiamat eddigi pályafutása alatt ketten szponzorálták

– fogalmazott édesapja az interjúban.

Úgy értesültünk, 2021-ben, és 2022-ben például Rapport Richárd egyetlen fillér szövetségi forráshoz sem jutott hozzá. Az elmúlt években versenyeit, szekundánsokat, mindent önerőből, saját versenydíjaiból finanszírozva kapaszkodott fel a világranglista 5. helyére.

Szigetváry Zsolt / MTI – Rapport Richárd a generációk sakkcsatáján Portisch Lajos ellen 2014-ben.

A 2014-es sakkolimpiai ezüstérmének köszönhetően ugyan kaphatna életjáradékot, de még nincs 35 éves, úgyhogy az sem segíti a felkészülését. A sikert követően édesapját jelölte meg edzőjének, ám a családfő sem kapja az edzői járadék ráeső részét.

A Magyar Sakkszövetségnél arról érdeklődtünk:

Kapás Róbert főtitkár válasza azonban nem tartalmazott konkrétumot:

A főtitkár írásos válasza végén hozzátette, „Szabó László szövetségi elnök úr kifejezett kérése az, hogy e válasszal együtt az is jelenjen meg, hogy Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ, és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá”.

Rapport március végén a belgrádi FIE Grand Prix-n elért első helyezésével biztosította helyét a június 16. és július 7. közötti világbajnok-jelölti tornán, amelyen legutóbb 2007-ben volt érdekelt Magyarország Lékó Péternek köszönhetően. Kérdés, hogy magyar színekben sakkozó versenyző lesz-e még érdekelt a vetélkedőn.