Jogi ügy lehet a MOB-főtitkár felmentéséből

A tisztségéből március 31-i hatállyal felmentett sportvezetővel korábban 2024 szeptember végéig szóló határozott idejű szerződést kötöttek.

Információnk szerint Vékássy Bálint több millió forintos végkielégítéssel távozhat a Magyar Olimpiai Bizottság vezetéséből. Úgy tudjuk, a MOB elnökségének 2022/14-es határozata szerint a hivatalából március 31-i hatállyal felmentett korábbi főtitkár azért tarthat igényt  tetemes összegre, mert a szervezetben ritka módon vele olyan munkaszerződést kötöttek, amely a párizsi olimpia végéig, 2024. szeptember 25-ig, határozott időre szól.

A Magyar Olimpiai Bizottsághoz azzal a kérdéssel fordultunk, igaz-e az információnk? Azt a szűkszavú választ kaptuk, hogy Vékássy

az elnökség döntése értelmében nem távozott végkielégítéssel.

A válaszból az olvasható ki, hogy

Honlapunk megkereste Vékássyt is, aki nem kívánt reagálni. Mindezek arra engednek következtetni, hogy egyet nem értés áll fenn a felek között, és akár munkajogi ügy kerekedhet a korábbi főtitkár felmentéséből.

A munka törvénykönyve határozott idejű munkaszerződés esetén lehetővé teszi a munkáltató részéről az egyoldalú felmondást, ám a távolléti díjat a 12 havi fizetés összegében maximalizálja. Ennek értelmében Vékássy sem tarthat igényt a 2022.03.31. és 2024.09.25 közötti harminc havi fizetésére, csak annak kicsit több, mint harmadára.