Először jutott ki az olimpiára a női kardválogatott

Kvótát ért a hazai világkupán való negyeddöntőbe jutás. A férfi csapat bronzéremmel zárt.
Kapcsolódó cikkek

A magyar női kardválogatott negyedöntőig jutott a budapesti világkupaversenyen, az ukránok pedig már biztosan nem nyerik meg a viadalt, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat indulhat a tokiói olimpián.

A magyarok – Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta és Battai Sugár összeállításban – a 32-es táblán 45-23-ra legyőzték az indiaiakat, majd szoros küzdelemben 45-40-re a németeket. A negyeddöntőben a hazai csapat – melyben megint Battai Sugár pihent – 45-39-re kikapott az olaszoktól, mégis örülhetett, mert a másik páston az ukránok vereséget szenvedtek a dél-koreaiaktól. Az olimpiai részvétel kiharcolásához a legjobb nyolc közé kerülés esetén az kellett, hogy az ukrán együttes ne nyerje meg a mostani, utolsó kvalifikációs világkupát.

Magyar női kardválogatott először szerepelhet a nyári játékokon.

A csapatversenyek olimpiai mezőnye a nemzetközi szövetség ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Amerika, Afrika) még egy-egy – az 5-16. helyezettek közül a sorban következő legjobb – válogatott szerez jogot az indulásra. Ezért a zónahelyért volt versenyben a magyar és az ukrán csapat, írja az MTI.

A kijutás egyben azt jelenti, hogy egyéniben is garantált a maximális hely, azaz három magyar léphet majd pástra Tokióban.

A férfi csapatunk bronzérmes

Illyés Tibor / MTI

Az olimpiára már korábban kijutott magyar férfi kardválogatott bronzérmet nyert. A csapat csak a 16-os táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe, ott simán verte a spanyolokat, majd ugyanilyen könnyedén az amerikaiakat. Az elődöntőben viszont erősebb ellenfél következett, az oroszokkal szemben kellett volna kiharcolni a fináléba jutást, ami nem sikerült. Az egyéniben ezüstérmes, kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak ezúttal nem jöttek be igazán az akciói és a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári András sem villogott.

A bronzmérkőzésen a másik ágon a németektől vereséget szenvedett dél-koreaiak következtek. Ez a két válogatott vívta a legutóbbi, 2019-es budapesti vb döntőjét, és akkor egy tussal az ázsiaiak bizonyultak jobbnak. Most viszont a magyarok voltak összeszedettebbek, öt tus különbséggel nyertek. A hazaiak kontroll alatt tartották az ütközetet, még akkor is, amikor hátrányba kerültek és fontos volt, hogy Szilágyi másodjára 7-3-ra verte Gu Bon Gilt, majd ugyanőt a Gémesi Csanád helyére beállt Decsi Tamás 5-2-re. Szatmári az utolsó előtt párban egy tussal ötre növelte az előnyt, Szilágyi pedig ezt megőrizte Oh Szang Ukkal szemben, akitől az egyéni verseny szombati döntőjében egy találattal kikapott.