Vége a magyar kéziszezonnak, nincsenek bajnokok és kiesők

Az MKSZ elnöksége befejezetté nyilvánította a hazai bajnoki és kupasorozatokat.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat.

Az MKSZ közleményben azt írták, hogy a koronavírus megjelenése miatt, illetve a kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében március 14-én valamennyi, az általa és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat mérkőzéseit felfüggesztette. Mivel ezeket sportszakmai indokok alapján meghatározatlan ideig nem lehet folytatni, a szövetség vezető testülete csütörtökön úgy döntött, hogy a sorozatokat befejezetté nyilvánítja.

Fájdalmas, egyeseket méltánytalanul érintő döntéseket kellett meghoznia az Elnökségnek, hiszen eleve nehéz helyzetben van az egész ország és a sportvilág is.

Többször egyeztettünk az érdekeltekkel, folyamatos volt a párbeszéd az utóbbi hetekben, és természetesen a folytatásban sem lesz ez másként, a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk megalapozatlan döntéseket hozni, nem mindegy, hogy mekkora az érdeksérelem, amely a sportág szereplőit éri. Ezt szerettük volna és szeretnénk minimalizálni azzal, hogy úgy tekintünk a 2019/2020-as idényre, mintha meg sem történt volna, és újrakezdenénk a szezont, amint lehet, azonos felállásban, ami a bajnoki osztályokat illeti” – mondta Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke.

Az egyhangúlag meghozott döntés része, hogy a helyezéseket nem osztják ki és nem lesznek kiesők, illetve feljutók.

A nemzetközi kupákban azok a csapatok indulhatnak, amelyek a 2018/19-es idény alapján jogosultak voltak.

Kirsner Erika, az MKSZ elnökségi tagja az M4-nek azt mondta, az MKSZ mindent megtesz azért, hogy a férfiaknál a MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém indulhasson a Bajnokok Ligájában. Hozzátette, a nőknél jelenleg a címvédő Győri Audi ETO KC helyzete biztos, de reménykednek szabadkártyákban is, azt viszont még nem tudják, mikor kezdődik a következő szezon.

„Minden érv a versenyek zárása mellett szólt, az Elnökség pedig egységes véleményen volt – hangsúlyozta Novák András, a szövetség operatív igazgatója. – A célunk a bajnokság lehető legoptimálisabb újraindítása, a feladatunk pedig az, hogy a klubokon a lehető legjobban segítsünk, például a többi között a versenyeztetési költségek átvállalásával, értjük ezalatt a nevezési és átigazolási díjakat, a játékvezetői és versenybírói költségeket, játékengedélyeket, és a sportért felelős államtitkárság kezelésében lévő sportági forrásokat is igyekszünk minél hatékonyabban a klubok számára elérhetővé tenni. A cél egyértelműen az, hogy segítsünk a kluboknak, hogy minimális legyen a sportág kára.”

A csapatok a következő szezonra a mostani idényre érvényes besorolás szerint nevezhetnek be, amennyiben ismét teljesítik a kritériumokat. Ami pedig a versenynaptárt illeti, az még rengeteget változhat, nem tudni, meddig tart a járványhelyzet és azt sem, milyen lesz a nemzetközi menetrend, és mikor pótolják az elhalasztott válogatott eseményeket, mint például a nők magyarországi olimpiai selejtezőjét.

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka