„Ha az emberek látnák, amit én látok a kórházakban, nem állnának sorban az áruházakban”

Az olasz rögbis most máshogy használja a testi erejét, és mentősnek állt a járvány miatt.

Miután leállt a sportélet a koronavírus-járvány által az egyik leginkább sújtott országban, Olaszországban, Maxime Mbanda azon kezdett gondolkodni, hogyan tudna segíteni az embereknek. Az olasz válogatott rögbis végül meglátta, hogy a Sárga Kereszthez keresnek önkénteseket,

így beállt a parmai mentősökhöz.

Az első napon még gyógyszereket és ételt segített kiszállítani az idős betegekhez, de a fizikai erejét kihasználva most már betegszállításban segédkezik, ahogyan azt az AFP-nek adott interjújában elmesélte.

Ott vagyok a frontvonalban, a probléma szívében. Egyik pillanatról a másikra pozitív betegeket szállítottam az egyik helyi kórházból a másikba. Segítek a hordággyal, vagy ha valakit ki kell emelni a kerekesszékből, illetve tartom az oxigénpalackot.

Azt is mondta, hogy az orvosok és az ápolók sokszor 20-22 órás műszakokban dolgoznak és elég megrázó dolgokat lát nap, mint nap, a kórházak tele vannak koronavírus-fertőzöttekkel. „Ha az emberek látnák, amit én, akkor nem állnának sorok a szupermarketekben, kétszer-háromszor is meggondolnák, hogy kimozduljanak otthonról” – mondta.

Nyolc napja kezdtem, nem volt még szabadnapom, napi 12-13 órát nyomom. De amikor bemegyek egy kórterembe és látom a betegeket, arra gondolok, hogy nem lehetek fáradt.

A 26 éves leváló (ez a posztja a rögbipályán) azt is mondta, természetesen van benne félelem, állandóan fertőtlenítenie kell magát és próbál minél rövidebb szüneteket tartani, mert egy órán emberéletek múlhatnak. Ugyanakkor segíteni akar, ameddig csak bírja.