Gyászol a magyar öttusa: meghalt Benedek Ferenc

Balczó András és Németh Ferenc olimpiai bajnokok mestere csütörtök délelőtt tizenegy órakor, 94 éves korában hunyt el.

Benedek Ferenc mesteredző csütörtök délelőtt tizenegy órakor, 94 éves korában hunyt el – számolt be a pentathlon.hu. A szakember ugyan 1946-tól maga is versenyszerűen öttusázott, összesen három alkalommal nyert magyar csapatbajnokságot, ám mivel még gyerekkorában súlyos tüdő- és mellhártyagyulladást kapott, ami tüdejében maradandó károsodást okozott, 1949-ben abbahagyta az öttusázást.

1953-tól lett a Csepeli MTK, illetve a Csepel SC öttusaszakosztályának edzője, majd 1956-ban a Magyar Öttusa Szövetség megbízott elnöki tisztjét is elvállalta. Az 1956-os olimpián a magyar öttusacsapat vezetőjeként vett részt.

Tanítványai közül elsősorban Balczó Andrást kell megemlíteni, akinek egészen ifjú korától terelgette pályafutását és háromszoros olimpiai bajnok és tízszeres világbajnok lett irányítása mellett. De a kétszeres olimpiai bajnok Németh Ferenc munkáját is vezényelte, ahogy Maracskó Tibort is olimpiai ezüsthöz, bronzhoz, illetve világbajnoki aranyéremhez segítette.

Karrierje legsikeresebb éve minden bizonnyal az 1960-as. Rómában Németh egyéniben és csapatban, Balczó pedig csapatban nyert aranyat, de fájó, Benedek ezt nem élhette át személyesen, mert politikai okok miatt nem utazhatott el az olimpiára.

Az 1926-ban, Tiszafüreden született szakember február 5-én ünnepelte 94. születésnapját. Egy hete került kórházba, csütörtök délelőtt adta fel szervezete a küzdelmet. Nyugodj békében, Feri bácsi.

Kiemelt kép: pentathlon.hu