Egy századdal nyert, legendás apja nyomdokába lépett az osztrák síző

Nina Ortlieb egy hete Crans Montanában állhatott először vk-dobogóra.

Egyetlen század előnnyel Nina Ortlieb nyerte szombaton az alpesi sízők világkupa-sorozatának olaszországi La Thuile-ban rendezett női szuperóriás-műlesikló futamát.

Az első vk-diadalát arató osztrák versenyző azt a Federica Brignonét előzte meg minimális különbséggel, aki második helyével is növelte előnyét az összetett pontversenyben. Harmadikként a szakági vk-t vezető svájci Corinne Suter zárt.

Az olasz Brignone előnye immár 153 pont az amerikai Mikaela Shiffrin előtt, aki február eleje óta nem állt rajthoz édesapja halála miatt.

Nina Ortlieb családneve nem véletlenül ismerős, édesapja, Patrick Ortlieb 1992-ben, Albertville-ben olimpiai, 1996-an Sierra Nevadában világbajnok volt férfi lesiklásban.

Az 1996-ban született síző 2015-ben óriás-műlesiklásban, egy évvel később Super-G-ben is junior világbajnok lett, de a felnőttek között egészen mostanáig várnia kellett a nagyobb eredményre. Egy hete Crans Montanában állhatott először dobogóra, akkor lesiklásban lett harmadik.

Most szerencsém volt a századokkal, néha így van, néha meg nem. De az első győzelem nagyszerű érzés

– nyilatkozta a szombati győzelmet követően.

La Thuile, nők, szuperóriás-műlesiklás

1. Nina Ortlieb (osztrák) 1:11.72 perc
2. Federica Brignone (olasz) 1:11.73
3. Corinne Suter (svájci) 1:11.79

 

Az összetett vk állása 30 verseny után (még 8 van hátra): 1. Brignone 1378 pont, 2. Mikaela Shiffrin (amerikai) 1225, 3. Petra Vlhová (szlovák) 1189

 

A szakági vk állása 6 verseny után (még 1 van hátra): 1. Suter 360 pont, 2. Brignone 341, 3. Nicole Schmidhofer (osztrák) 217

Kiemelt fotó: MARCO BERTORELLO / AFP