Kiborultak az Olaszországban járt egri pólósok, akiket összemostak a koronavírussal

Bár Egerben nagy a pánik, a helyi polgármesternek sokat köszönhet a helyi férfi vízilabdacsapat, hiszen a maga eszközeivel sokat segített, hogy a sportág képviselőit ne mossák össze az Olaszországban járt felnőtt csapattal. A koronavírus miatt egy napja még úgy tűnt, egy év munkája veszett kárba, de Szécsi Zoltán ügyvezető elnök nagyszerű hírről számolt be a 24.hu-nak.
Kapcsolódó cikkek

Múlt szombaton helyenként jó játékkal, 6-3-as vereséget szenvedett a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata a Brescia LEN Eurokupa-elődöntő első mérkőzésén. Akkor Dabrowski Norbert edző még úgy fogalmazott, hisz a továbbjutásban, hiszen hazai medencében képesek lehetnek a hátrány ledolgozására.

Vasárnaptól azonban minden megváltozott, ugyanis Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait. Ugyan a fertőzött területektől jóval távolabb voltak az egri pólósok, de maga az olaszországi utazás ténye megbélyegezte őket.

Vész nincs, csak bezárt uszoda

Leprásként a városban?

Szécsi Zoltán csütörtökön még feldúltan a következő mondta a Vlv.hu szakportálnak: „Ha letelik a 12 nap és kiderül, hogy semmi bajunk nincs, ki fog minket kártalanítani? Ki fog tőlünk bocsánatot kérni? Ki fogja azt elintézni, hogy a továbbiakban ne kezeljenek minket leprásként a városban? Jelen helyzetben az az egzakt megoldás, hogy mindannyian felakasztjuk magunkat. Lehetőleg otthon és csendben. És úgy, hogy az oszló hullánk senkit se fertőzhessen meg…”

Kedd reggel a Heves megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a Bresciában járt delegáció tagjaival egészségügyi kérdőívet töltettek ki, ami alapján úgy döntöttek, a játékosok visszatérhetnek a Bitskey Aladár Uszodába.

Ugyanakkor szerdán a helyi polgármester, Mirkóczki Ádám elővigyázatosságból meghatározatlan időre bezáratta a létesítményt. A klub hivatalos honlapja erre reagálva megírta, az olaszországi fertőzésveszélytől hatvanhárom kilométerre volt a csapat, ellentétben azzal az iskolai csoporttal, akiket karanténba zártak a hazaérkezésük után, és akik 13 kilométerre voltak a fertőzésveszélyes területtől.

„Ellentétben a diákokkal, csapatunk külön autóbusszal közlekedett és a mérkőzés helyszínét kivéve semmiféle közösségi térben nem mozogtak. Ezzel együtt megtettük azokat az óvintézkedéseket, amiket az elővigyázatosság ilyenkor megkövetel. A csapat és a velük együtt utazó csapatvezetés átesett a repülőtéri rutinellenőrzésen. Egerbe érkezésüket követően pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai végezték el az általuk szükségesnek tartott vizsgálatokat” – reagált a helyzetre a klub hivatalos honlapja.

De a csapat hiába utazott volna el a csapat a Honvéd elleni bajnokira, azt végül elhalasztották, csakúgy, ahogy a szombatra kiírt OSC elleni meccset is.

Sikerült elejét venni a népi butaságnak

Csütörtökön még úgy tűnt, a csapat a jövő héten a Brescia ellen sem tud kiállni, így biztosan nem juthat fináléba az Eurokupában. Szerencsére estére normalizálódott a helyzet, és Szécsi Zoltán, a klub ügyvezető elnöke már sokkal jobb hírről számolhatott be péntek délelőtt.

Jelen állapotban úgy néz ki, lesz Brescia-meccs, hogy mikor, arról fogalmunk sincs.

„Mi mindenhez tudunk alkalmazkodni, csak a bizonytalansághoz nem. Tökéletesen megértem a polgármester urat, aki 53 ezer egri emberért felelős. Hál’ Istennek a kommunikációban segített, hogy ne mossák össze az egri vízilabdát az Olaszországban járt felnőtt csapattal. Bízom benne, hogy ezzel sikerült elejét venni a népi butaságnak – és ezt most nagyon idézőjelesen értem, elnézést, ha ezzel bárkit megbántok” – mondta a 24.hu-nak Szécsi.

„De ami a legfontosabb, a kétségbeesés csütörtök este eloszlott, mert lett egy döntés. Amíg a kosárlabdában a FIBA azt mondta, nem érdekli a Sopron aggodalma, mi kivártunk, és a LEN jelezte saját szándékból a halasztást. Az európai szövetség sokkal emberibb és proaktívabb volt, azt mondta, várjunk ki két hetet, mindenki higgadjon le, és amikor már nyugodtabb a hangulat, akkor keressük egy közös időpontot.”

Szárazföldi edzéssel a kupaelődöntőre

Bár a kockázatelemzés után a Nemzeti Népegészségügyi Központ főigazgatója hivatalos levélben megírta, hogy a koronavírussal történt megfertőződés lehetősége nem minősül magasnak a magyar csapat esetében, és az olaszoknál a koronavírusügy miatt létrejött operatív törzs írásban arról adott tájékoztatást, hogy a Brescia játékosai sem jelentenek extra kockázatot, uszoda híján esélytelen lett volna megrendezni a visszavágót.

„Ha a mi létesítményünkbe nem engednek be elővigyázatossági okokból, akkor már a bekéredzkedést is illetlenségnek tartanám máshová” – tette hozzá Szécsi.

Úgy fogalmazott, a LEN-nek sem állt érdekében, hogy most, a nagy közutálat közepette az olasz játékosok idejöjjenek.

Ha egy kislányt verbálisan inzultálnak a koronavírus miatt, akkor egy Olaszországból jött olasz, aki még ráadásul meg is szólalna olaszul, nem tudhatjuk, milyen reakciót váltana ki.

A háromszoros olimpiai bajnok szerint az okozta a felindultságot, hogy sok ember csak annyit jegyzett meg: egri vízilabdázók és koronavírus. És összemosta a kettőt.

„Az átlagos lappangási időnél maradva, ha a csapat megfertőződött volna, ma már biztosan kellene, hogy ennek jelei mutatkozzanak. Remélem, kiderül, hogy valóban úgy van, ahogy a tisztifőorvos-asszony gondolja, és mi nem érintkezhettünk koronavírusos beteggel. Mi már csütörtök óta kicsit megnyugodtunk, a fiúk edzenek a szárazföldön, ahol azért karban lehet tartani a testet. Ők úgy hívják, hogy börtönkondi. Már előre nézünk, látjuk a megoldandó feladatot.”

Arra a kérdésre, mi lesz a hazai bajnokságban elhalasztott meccsekkel, Szécsi azt mondta, ott komolyabbak a bizonytalansági tényezők.

„Jövő szombaton már tudnánk itthon játszani, de az a két meccs, ami elmaradt, meghatározó az alapszakasz végét és a középszakasz elejét illetően. Az egyik meccspáros, a BVSC-OSC és a Honvéd-Eger, az befolyásolja a BVSC és a Honvéd helyzetét. Hogy a szövetség milyen döntést hoz, nem tudom, de a zsúfolt versenynaptár miatt a kieső két hét borzasztó veszteség.”.

Kiemelt fotó: Facebook/Egri Vízilabda Klub/ Lénárt Márton