Egymillió dollárt bukhatott két fantomversenyen a teniszszövetség

Az elmaradt februári torna mellett egy füvespályás viadal beígérése is sokba kerülhetett a főként közpénzből gazdálkodó Magyar Tenisz Szövetségnek.

A 270 ezer dollár összdíjazású budapesti WTA-torna, a Hungarian Ladies Open selejtezőin a hétvégén már pattognia kellene a labdának, az első forduló pedig hétfőn kezdődne, ám ahogy beszámoltunk róla, a versenyt – miután Debrecenben sem találtak neki helyszínt – bő két héttel a rajt előtt törölte naptárából a női teniszezők nemzetközi szervezete. A bejelentést követően a birtokunkba került dokumentumok alapján azt a következtetést vontuk le, hogy az amerikai jogtulajdonos, az IMG olyan jogtulajdon-bérbeadási vagy -átruházási szerződéssel rendelkezik, amelyben a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) képviselője kötelezettséget vállalt a torna 2020 és 2022 közötti magyarországi megrendezésére. Így

a szövetséget terhelheti a februári torna elmaradásának felelőssége és annak minden költsége.

Cikkünk megjelenése után az MTSZ bejelentette, hogy Richter Attila főtitkár lemondott, és Juhász Gábor veszi át a feladatkörét. Úgy tudjuk, a lemondás hátterében az áll, hogy Richter a szövetség nevében, de elnökségi határozat nélkül írta alá az IMG-vel kötött szerződést. Így pedig szembement azzal a kormányhatározattal, amely a februári torna helyett egy másik verseny, az elmúlt években júliusban Bukarestben megrendezett Márky Jenő-féle viadal Magyarországra hozatalát támogatta.

Richter Attila. Fotó: Marjai János/24.hu
A teniszvilág legügyesebb illuzionistája magyar
A birtokunkba jutott dokumentumok alapján úgy fest, valaki a miniszterelnökre hivatkozva blöffölt a magyarországi tenisztorna megrendezésével kapcsolatban.

Mekkora az anyagi kár?

Információnk szerint a WTA már döntött arról, mekkora büntetést szab ki a rendezőre, ezért azzal a kéréssel fordultunk a nemzetközi szövetséghez, hogy tájékoztasson annak mértékéről. Amy Binder kommunikációért felelős elnökhelyettes szűkszavú válaszában közölte: szabályzatuk ezt nem teszi lehetővé.

Természetesen kérdéssel fordultunk az MTSZ új főtitkárához is. Bár a szövetségnek közpénzt érintő kérdésekben kötelező lenne a sajtó tájékoztatása, elődjéhez hasonlóan Juhász Gábor sem tartotta fontosnak, hogy válaszoljon arra:

Szerkesztőségünk több, egymástól független forrásból ugyanakkor úgy tudja, hogy a szövetségnek több mint félmillió dollárjába került az elmaradt torna. Értesülésünk szerint az MTSZ-nek záros határidőn belül ki kell fizetnie a

Mivel az MTSZ jelentős mértékben épp úgy állami támogatásokból él, mint a többi magyar sportszövetség,

ez az összeg 310 forintos árfolyamon számolva nagyjából 180 millió ablakon kidobott adóforint.

Fotó: Robert Szaniszló/NurPhoto / AFP

Nem ez volt az első eset

Ez a fajta alaptalan kötelezettségvállalás ráadásul nem az első eset a hazai teniszszövetség történetében: 2018 végén derült ki, hogy az MTSZ összekeverte Budapestet Wimbledonnal. Akkor éppen lejárt a korábbi, 2017 és 2019 között érvényes szerződése a Hungarian Ladies Open amerikai jogtulajdonosával, helyette pedig egy nyári füvespályás torna Magyarországra hozatalát kezdte el szervezni a fideszes képviselő, Szűcs Lajos vezette szövetség.

Újabb teniszőrület: a szövetség összekeveri Budapestet Wimbledonnal
Egy füves pályás verseny Budapestre hozása érdekében tett lépéseket a Magyar Tenisz Szövetség. Magyarországon egyetlen füves teniszpálya sincs, így a rendezés irtózatos költséggel járna, és kormánygarancia sincs rá. A szövetség titkolózik és adatvédelmi incidenst emleget.

Az MTSZ ugyan akkor sem rendelkezett se létesítménnyel, se a verseny költségeit biztosító kormánytámogatással, ennek ellenére – abban bízva, hogy utólag beszerzik a kabinet jóváhagyását – a szövetség képviseletében valaki akkor is aláírt egy két évre szóló kötelezettségvállalást a korábbi években Mallorcán megrendezett füvespályás WTA-torna budapesti megrendezésére a jogtulajdonossal.

Az MTSZ 2019. március 13-i közleménye lényegében elismerte a szerződés tényét, de azt állította, hogy „nem lépett hatályba a megállapodás”. A 24.hu azonban úgy értesült, az MTSZ akkori állításával szemben az osztrák jogtulajdonosa cégének, az e/motion Groupnak 400 ezer dollárt kifizettek a múlt év végén. Juhász főtitkárnál ezt az információnkat is megpróbáltuk megerősíttetni vagy cáfolni, de választ erre a kérdésünkre sem kaptunk.

Ha helytálló az értesülésünk, akkor

a két, meg nem rendezett torna költsége így egymillió dollár, mostani árfolyamon nagyjából 310 millió forint lehetett.

Kiemelt kép: Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP