Kategorikusan visszautasít minden vádat a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség

Az IWF minden vádra külön kitérő állásfoglalást tett közzé.
Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) kategorikusan visszautasítja a vádakat, amelyeket az ARD német közszolgálati televíziós csatorna fogalmazott meg dokumentumfilmjében.

Korrupciós és doppingbotrány robbant ki Aján Tamás körül
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökéről súlyos dolgokat írt le az ARD. 5,5 millió dollár sorsáról például semmit sem tudni.

A szervezet bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat is, ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni és azokra hiteles választ tudjon adni.

Az IWF szerint a vasárnapi műsorban „bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít”.

Az IWF ezeket a gyanúsítgatásokat nagyon komolyan veszi ha kell, független, külső segítséget vesz igénybe az ügyek kinyomozásához.

Mindazonáltal máris vannak olyan pontok, amelyekre konkrét tényekkel, információval tudunk szolgálni. Az IWF azonnal cselekedett az ügyben, amely a szövetségnek azon döntése nyomán keletkezett, hogy a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Az olimpiai bajnok thai versenyző vallomása rendkívül nyugtalanító és az IWF ennek nyomán azonnal megkereste a thai szövetséget

– idézi az MTI a szövetséget.

Az IWF egyébként hétfőn el is tiltott tíz thai súlyemelőt a versenyzéstől, miután a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) legfrissebb jelentése alapján az esetükben tizenhét pozitív doppingeredmény született.

„Vérlázító” – belső harcba keveredtek a magyar doppingellenőrök
Tiszeker Ágnes szerint arról senki nem beszél a Magyar Antidopping Csoport kapcsán, mennyi doppingesetet tártak fel, cserébe most korruptnak állítják be őket.

Nem csak a thai súlyemelők ügyére tért ki a szövetség állásfoglalása, hanem a többi vádra is reagált, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is.

„El kell mondjuk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta (ugyanezektől a személyektől.) Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentum-csomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos.) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből”

– írta az IWF.

A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra is volt válasza a szövetségnek:

Igen, voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve. Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált.

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött és működik jelenleg is.

Kiemelt képen Aján Tamás, az IWF elnöke. Fotó: GOH CHAI HIN / AFP