Húsba vágó szavakkal alázta egyik sakkozó a másikat

Van megfelelőbb időszak az olvasásra az ünnepi lazulásnál, amikor amúgy is alacsonyabb fordulatszámon pörgünk? Ugye, hogy nem. Ezúttal az év legérdekesebb sporttal kapcsolatos könyveit szedtük össze, focisták, sakkozók, hokisok és természetesen magyar sportolók is szerepelnek szubjektív ajánlónkban.
Kapcsolódó cikkek

Egy intelligens utazás

Ha egyszer úgy döntenénk, hogy az angol Premier League elmúlt tíz évéből választunk egy játékost, akiről szívesen írnánk önéletrajzi könyvet, azért valljuk be, kevesen neveznénk meg Juan Matát. Pedig ha kicsit belegondolunk, egy világ- és Európa-bajnokról van szó, aki a Real Madridban nevelkedett – de sohasem játszhatott a felnőtt csapatban –, majd a Valencián és a Chelsea-n át jutott el a Manchester Unitedbe, ahol 2014 óta futballozik.

Szerencsére Mata többre értékelte magát, és a megírta élete történetét, elmesélve azokat a tapasztalatokat és személyiségváltozásokat, amelyek hozzájárultak karrierje alakulásához. A könyvében mesél azokról a játékosokról és edzőkről, akik befolyásolták a karrierjét, és arról, hogy valójában szeretett dolgozni a sztáredzőkkel, Rafa Benitezzel, Louis Van Gaallal, de még José Mourinhóval is, akivel mindkét angliai klubjával összehozta a sors.

A „Suddenly A Footballer” című könyvet a kiadója úgy jellemzi, mint egy intelligens önéletrajzi utazás, amely leírja azt szorongást, amit egy családját 15 éves korában a Real Madridért otthagyó fiatalember átél a Bajnokok Ligája döntőjéig.

A határozottság és kitartás szimbóluma

A 2018-as sikerek után nem volt kérdés, Luka Modric sem kerülheti el a hősök sorsát.

A Real Madrid horvát válogatott középpályása tavaly négy olyan díjat is megnyert egyszerre, amit előtte soha senki: ő lett a világbajnokság legjobb játékosa, az év férfi labdarúgója az UEFA, illetve a FIFA szavazásán és megkapta az Aranylabdát is. A Real Madriddal Bajnokok Ligáját nyert, a horvát válogatottat vb-ezüstig vezette.

Ezek után a Sportske Novosti újságírójával, Robert Matteonival közösen elkészítette a Moja igra (Az én játékom) címet viselő könyvét – amely itthon Enyém a pálya címmel került a boltokba.

A középpályás gyermekként a háború sújtotta Horvátországban menekülni kényszerült, ez folyamatos gyanakvással és bizalmatlansággal töltötte el, és ebből az élethelyzetből emelkedett a legjobbak közé. Az egyébként szófukar ember hírében álló klasszis könyvében először tárta fel gyermekkora eddig még ismeretlen történéseit, mesélt a Dinamo Zagrebben, a Tottenhamben és a Real Madridban történt kulcsfontosságú pillanatok hátteréről és arról, milyen drámai út vezetett az oroszországi vb-döntőig.

Luka Modric november 17-i, zágrábi könyvbemutatója (Fotó: DAMIR SENCAR / AFP)

A könyv horvát ajánlója szerint Modric ma a határozottság és kitartás szimbóluma, élettörténete mindenki számára inspirációt jelent. Ő az a játékos, aki bebizonyította: ha azt mondják rád, hogy nem vagy jó, akkor még többet dolgozol, és olyan erővel térsz vissza a pályára, hogy be tudd bizonyítani (nem csupán nekik, hanem elsősorban önmagadnak), hogy tévedtek.

A korábbi vb-bronzérmes Zvonimir Boban így jellemezte:

Két szó írja le őt a legjobban: szerény zseni.

Egy másik zseni élete

A 2006-ban megjelent, több kiadást is megért „Roger Federer story” után újabb könyv jelent meg minden idők egyik legjobb teniszezőjéről.

Senki nem hitte, hogy a tomboló, ütőket törő tiniből minden idők legjobbja lesz
A napokban jelenik meg itthon minden idők talán legjobb teniszezőjének, Roger Federernek második önéletrajzi könyve. Az író, René Stauffer 15 éves korától testközelből kísérte végig a svájci zseni pályafutását, aki a családja után a legfontosabb az életben.

„Ahogyan azóta teltek az évek, mindenki biztos volt benne, hogy a következő nagy fejezet már a visszavonulás története lesz majd. Federer makacs kitartása azonban a jelek szerint még a tenisz isteneit is annyira lenyűgözte, hogy abban az életkorban, amelyben a legtöbb versenyző már régen visszavonult, olyan visszatérést engedélyeztek neki, amilyenről talán még ő maga sem álmodott. Mesébe illő újabb sikereivel még egyszer átírta a tenisz történelmét. Ez jelentette számomra a motivációt, hogy egészen az alapoktól újra megírjam Roger Federer életrajzát” – adott magyarázatot Stauffer a mostani kiadvány, a Roger Federer – Egy zseni élete előszavában arra, miért állt neki a második könyvnek.

Aki szeretne még többet megtudni a könyvről, olvassa el korábbi cikkünket, vagy rohanjon a könyvesboltba.

Kalandregénybe illő élet

Nem csupán napjaink hőseiről születtek könyvek, Varró Krisztián, a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm szakértője tizenkét évet áldozott arra, hogy megtudjon mindent az egyik legkalandosabb életű labdarúgóról, Kubala Lászlóról.

A Barcelona egykori csillagát 1999-ben a klub legjobb játékosának választották, szobra ott áll a Camp Nou előtt. De a magyar mellett a csehszlovák és a spanyol válogatottban is pályára lépő klasszis kalandregénybe illő életéről csak most jelent meg egy igazi összefoglaló mű.

„Nyernem kellett egy címet!”

Ha egyszer megjelenik magyarul, biztosan sokan elolvassák napjaink egyik legjobb sakkozójának, Viswanathan Anandnak a könyvét. Az indiai sportoló „Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life” (Elmebajnok – győztes leckék egy bajnok életéből) című művében a szakmaiság mellett élete nagy történéseit is felidézi.

„Milyen szerepet játszik a taktika és a stratégia a cél elérésében? Hogyan lehet felhasználni az érzelmeket úgy, hogy előnnyé váljanak a szorult helyzetben? Milyen óvintézkedéseket kell tenni, mielőtt úgy dönt, hogy kockázatot vállal? Mit kell tennie ahhoz, hogy releváns maradjon a gyorsan változó valósággal szemben?” – teszi fel a kérdéseket a december elején megjelent könyv ajánlója.

Egy vele készített interjúban aztán Anand elmondta, a könyv megírását az inspirálta, hogy december 11-én betöltötte az 50. születésnapját, ez pedig olyan mérföldkő az életben, aminél már érdemes megállni, és számot vetni a történtekkel.

Örülök, hogy a történetemet Susan Ninan újságíróval együtt úgy írtam meg, hogy ugyan a küzdelmet csak a sakkozók értik meg, de a sportot magát a hétköznapi ember számára is elérhetővé tettük

– mondta.

Elmesélte, hogy számára melyik mérkőzések jelentették a legnagyobb kihívást, hogy az édesanyja volt számára a legnagyobb inspiráció, aki annyira elkötelezett volt gyermeke iránt, hogy évekig gondosan jegyzetelte is a gondolatait, és ezek komoly segítséget jelentettek a könyv megírásában.

„Sokszor gondoltam arra, hogy befejezem. Ez egy tipikus folyamat, amikor rossz napod van, úgy érzed, itt a világ vége. Aztán eltelik két nap, és már ismét azt érzed, folytatnod kell” – mesélte.

Viswanathan Anand (Fotó: Mihail Mokrushin/Sputnik)

Fiatalon John McEnroe-rajongó volt, de nagyon szerette/szereti Zinedine Zidane-t és Roger Federert. A könyvben szóba kerül az is, hogy 1998-ban, az elveszített vb-döntő után Anatolij Karpov megjegyezte, hogy nem rendelkezik azzal a karakterrel, ami a nagy mérkőzések nyeréséhez szükséges.

„A szavai a húsomba martak, kellemetlen érzés volt: azon dolgoztam, hogy megmutassam, mire vagyok képes. Semmi másnak nem volt jelentősége: nyernem kellett egy címet” – írta.

Erre végül több sikertelen próbálkozás után 2000-ben, Teheránban került sor, a döntőben legyőzve Alekszej Sirovot, ezzel ő lett az első indiai sakkvilágbajnok.

Helsinkiből a csúcs felé

Tavaly Finnországban rekordokat döntött Ari Mennander könyve, amelyet Teemu Selänne jégkorongozóról írt. A művet hazájában 77 ezer példányban adták el (ezt csak Kari Hotakainen Az ismeretlen Kimi Räikkönen című műve tudta felülmúlni), a nagy sikerre való tekintettel idén berobbantak az angol nyelvű piacra is.

A jelenleg 49 éves egykori sportoló vitathatatlanul az egyik legismertebb finn jégkorongozó, aki pályafutása során öt világbajnokságon szerepelt, nyert egy bronzérmet, míg az olimpiákról három harmadik helye mellé 2006-ban egy ezüstérmet is begyűjtött.

A könyv bemutatja a szupersztár életét, azt, hogyan tudta a sportot és a családi életet összeegyeztetni, hogyan érett világszínvonalú játékossá egy helsinki fiatalember, milyen akadályokkal kellett szembenéznie.

A mű az NHL-évek (Winnipeg Jets, Anaheim Ducks, San Jose Sharks, Colorado Avalanche) soha el nem mesélt történeteit és személyes gyűjteményből származó ritka képeket ígéri.
Magyar nyelvű megjelenésről egyelőre nem tudunk.

Sport 2019

A szakma első könyve

Májusban hiánypótló művet jelentetett meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége: Dénes Tamás szerkesztésében már olvasható a hazai sportújságírás 110 éves története is. A 400 oldalas kötet szerkesztője elmondása szerint szerzőtársaival együtt tavaly februárban kezdték a gyűjtőmunkát, és nem is gondolták volna, hogy ilyen gazdag anyagot találnak. „A sportújságíró munka tulajdonképpen szakújságírás. Büszkék lehetünk arra, hogy a mi szakmánknak készült el az első ilyen könyve” – nyilatkozta Dénes Tamás.

Idén sem maradhat ki a könyvesboltok kínálatából a sportévkönyv, amely értelemszerűen a Sport 2019 címet viseli.

A történet az 1984-es, Los Angeles-i olimpián kezdődött, igaz, azt a kiadást végül bezúzták, így a sorozat valójában a szöuli olimpia évétől lehet teljes. A Magyar Olimpiai Bizottság saját szerkesztésben 2004-ben adta ki először. „Interjúk, elemzések, színes anyagok, szubjektív írások, sikerek, kudarcok, drámák, búcsúk.

Főszerepben a 2019 év hősei, többek között Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Milák Kristóf, Siklósi Gergely, Rasovszky Kristóf, a győri kézisek, a ferencvárosi pólósok, de megszólal Király Gábor és Nagy László is. A könyvet a fotósok által elkapott szenzációs képek mellett friss, exkluzív remekművek is színesítik, avagy minden megtalálható benne, ami a sport kapcsán 2019-ről megmarad számunkra. És persze már fókuszban a jövő évi, tokiói olimpia” – ígéri az idei kiadás.

Kiemelt fotó: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images