Ilyen gyorsan még egy magyar női gyorskoris sem nyomta le az 1000 métert

Jászapáti Petra egy három éve fennálló országos csúcsot szárnyalt túl.

Jászapáti Petra az 1000 méter selejtezőjében megdöntötte Bácskai Sára Luca három éve felállított országos csúcsát a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának második, Montrealban zajló állomásán.

Az MTI cikke szerint a 20 éves szegedi versenyző, aki egy hete 500 méteren a saját rekordját adta át a múltnak Salt Lake Cityben, ezúttal a pénteki versenynapon elért 1:28.898 perces idejével közel fél másodpercet faragott az 1:29.369 perces régi csúcson.

Jászapáti mellett az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang vette százszázalékosan az előcsatározásokat, mindhárman 500 és 1000 méteren indultak és jutottak túl a selejtezőn a kanadai városban. Rajtuk kívül a szintén ötkarikás aranyérmes Burján Csaba 1500 méteren elődöntőbe, míg az ausztrál születésű Lockett Deanna 1000 méteren negyeddöntőbe jutott. A többi magyar még a reményfutamokban próbálkozhat.

A váltók közül a vegyes és a női is kiesett a negyeddöntőben, előbbit szabálytalanság miatt kizárták, utóbbi pedig futamában utolsó, negyedik lett, így nem jutott tovább. Az olimpiai és Európa-bajnok, egyúttal vk-címvédő és világcsúcstartó férfi staféta viszont futammásodikként továbblépett a legjobb nyolc közé.

Szombaton az 1000 és 1500 méter, valamint a vegyesváltó küzdelmeivel folytatódik a vk, vasárnap pedig az 500 mellett újabb 1000 méteres verseny lesz a férfi és női staféták fináléi mellett.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor