Pár óra alatt feje tetejére állt az NBA

Elég erősen indult a szabadügynök-piac.

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóan nyitott ki a szabadügynök-piac az NBA-ben és ahogy azt várni lehetett, elég komoly megállapodásokat jelentettek be már az első pár órában.

A legnagyobb hír kétség kívül az, hogy az Achilles-ínsérüléssel bajlódó Kevin Durant elhagyja a Golden State Warriorst.

A liga egyik legjobb játékosa három év és két bajnoki cím után hagyja el az elmúlt évek legmeghatározóbb csapatát és átköltözik Keletre, a Brooklyn Nets játékosa lesz. Az évekig szenvedő Nets ráadásul all-int mondott, megszerzik az irányító Kyrie Irvinget és a hírek szerint a center DeAndre Jordant is. Durant négy év alatt 164 millió, Irving 141 millió dollárt fog keresni. Jordan „csak” 40-et.

A Nets ezzel be is lépett a keleti nagyágyúk közé, még úgy is, hogy Durantet a szezon nagy részében, vagy az is lehet, hogy végig nélkülöznie kell.

A GSW, amely Durant mellett André Iguodalát is elveszítette (Memphisbe cserélték a rutinos játékost) D’Angelo Russell-lel erősített, illetve nagyon úgy fest, hogy 190 millió dollárral (öt év alatt) sikerült maradásra bírni Klay Thompsont. Ez a Warriors azonban már más lesz, érdekes lesz figyelni, milyen erőt képviselnek majd az elmúlt évek dominanciája után.

Aktív volt a Philadelphia 76ers is, más kérdés, hogy nem biztos, hogy a legjobb utat választották azzal, hogy elcserélték Jimmy Butlert Miamiba és kitömték Tobias Harrist egy ötéves, 180 millió dollár szerződéssel. Érkezett viszont Al Horford és Josh Richardson.

A Boston Celtics a lehető legjobban oldja meg Irving pótlását, ugyanis sikerült megegyezniük Kemba Walkerrel. A liga egyik legkeresettebb irányítója négy év alatt 141 millió dollárt fog keresni.

Érdemes lesz odafigyelni a Utah-ra és a New Orleansra is.

A szabadügynök-piac első napján a klubok összesen hárommilliárd dollárt költöttek az első néhány órában. Damian Lillard a Portland Trail Blazersnél ütötte meg a főnyereményt, négy évre 196 millió dollárt kap majd, a Milwaukee Bucks öt év alatt 178 milliót ad Khris Middletonnak, míg a Dallas Mavericks azzal a Kristaps Porzingisszel kötött ötéves, 158 millió dolláros szerződést, aki térdsérülése miatt tavaly február 6. óta nem lépett pályára.

És még maradt így is izgalom a későbbiekre, például nem tudni, hogyan dönt a friss bajnok Kawhi Leonard: korlátlan szabadügynökként újra aláírhat a Toronto Raptorshoz, de az is lehet, hogy máshová igazol.

Nyitókép: Ezra Shaw/Getty Images