Csak egy kis afta? Íme, a leggyakoribb szájfertőzések, amelyekre érdemes odafigyelni

A száj az emberi test legtöbbet használt, egyúttal az egyik legsebezhetőbb testnyílása. A szájüregben ezért speciális védelem is működik, hogy az esetleges kívülről érkező veszélyeket semlegesítse. Legyen az pollen vagy baktérium, velük szemben az első védvonal a nyálkahártya, amely – már ha egészséges – legtöbbször gond nélkül „elintézi” a mindennapi szennyeződéseket.

A gondok akkor kezdődnek, ha a szervezet, és vele az immunrendszer legyengül, mert ebben az esetben a szájnyálkahártya ugyancsak védtelenné válhat a kórokozókkal szemben. Ilyenkor alakulhatnak ki különböző szájüregi és légúti fertőzések, amelyek rendszerint gyulladással és rendkívül nagy fájdalommal járnak.

Nézzük, melyek a leggyakoribb, legkínzóbb szájüregi megbetegedések:

Afta

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő kicsi, ám nagyon fájdalmas elváltozás, amelyet apró, gyulladt duzzanat vesz körbe. Az afta az emberek hozzávetőleg felét érintő, rendszeresen visszatérő gyulladásos szájnyálkahártya-elváltozás, kialakulásának pontos mechanizmus ismeretlen. Jelentkezhet stresszes életmódhoz, vashiányhoz vagy az immunrendszer gyengeségéhez társulva. A szinte jelentéktelen méretű, de annál kellemetlenebb elváltozás miatt a beteg sokszor nehezen tud táplálékot, folyadékot fogyasztani. Az afta napokon belül magától is elmúlik, az irritáció és a fájdalom különböző szájvizekkel vagy ecsetelőkkel enyhíthető.

Fogínygyulladás

A rossz szájhigiéné egyik legszembeötlőbb tünete a fogínygyulladás, ami a  fogköveskedés miatt is kialakulhat. A felhalmozódott fogkő nemcsak irritálja és gyulladttá teszi az ínyt, hanem elősegíti bizonyos baktériumok és kórokozók megtelepedését. A sokáig kezeletlen, rendszeresen gyulladt íny későbbi következménye ínysorvadás lehet, innen már csak egy lépés a fogak elvesztése. Ez az állapot nehezen visszafordítható.

Szájnyálkahártya-gyulladás

A szájnyálkahártya gyulladásának hátterében a legtöbbször vírusfertőzés áll, ám előfordulhat olyan eset, amikor bakteriális vagy gombafertőződés okozza gyulladást.  Kiváltó oka lehet a rossz fogazat, a rossz szájhigiéné, a legyengült immunrendszer, vashiány, illetve jelentkezhet bizonyos daganatelleni kezelések (fej-nyaki sugárterápia, kemoterápiás kezelések) mellékhatásaként. A betegség során a gyulladt szájnyálkahártya kifekélyesedhet, ami fájdalommal jár, és az evés-ivást is nehezíti.

Gombafertőzés

Kevesen gondolnák, de gombafertőzés is okozhatja a szájnyálkahártya megbetegedését: leggyakrabban a Candida albicans nevű gomba szaporodhat el a szájüregben. Amikor huzamosabb ideig antibiotikumot szedünk, akkor is érdemes figyelni a szájnyálkahártyára, mivel az antibiotikus kezelés elősegíti a gombák elszaporodását. Hajlamosíthat még gombafertőzésre, ha műanyag fogsort viselünk, cukorbetegségben szenvedünk, daganatellenes kezelést kapunk, vagy ha nagyon legyengült az immunrendszerünk.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.