A fizikailag és mentálisan felkészült Klein Dávid újra megpróbál felérni egy nyolcezresre

Az előző, sikertelen próbálkozás után Nepálban maradt, hogy megfelelő állapotba kerüljön az újabb csúcstámadásra.
Kapcsolódó cikkek

Klein Dávid is csatlakozott Suhajda Szilárd hegymászóhoz, aki június 7-én indult el Budapestről, hogy két nyolcezres csúcsot másszon meg a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II keretében. Klein, aki a viharos időjárás miatt meghiúsult Sisapangma-expedíció után Nepálban maradt, az utóbbi időben már a környező hegyekben edzette magát. Fizikailag és mentálisan egyaránt készült az új megmérettetésre, hiszen ő is elhatározta, hogy a nyári szezonban feljut a Hidden Peak (Gasherbrum I) csúcsára.

Klein Dávid a Gasherbrum II-t 2003-ban már megmászta oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. 

A 8080 méteres Hidden Peak és a 8035 méteres Gasherbrum II a világ 11. és 13. legmagasabb csúcsa. Bár mindkettőt mászták már meg magyarok, egy expedíció keretében még nem sikerült magyar hegymászónak elérnie mind a két csúcsot. Mivel a Gasherbrum I és II alaptábora és egyes tábora is azonos, Suhajda Szilárd elsődleges terve, hogy a Hidden Peak megmászása után nem a közös alaptáborig, csupán az egyes táborig ereszkedik, innen folytatva a mászást a Gasherbrum II csúcsa felé.

A két sportoló Iszlámábádban találkozott, onnan már együtt indultak tovább repülővel Skardu felé, ahol többek között mászóengedélyeiket is kiváltották. Június 12-én a tervek szerint haladva érték el Askole faluját terepjáróval, innen 13-án indulnak tovább gyalog. Ezzel kezdetét veszi a Gasherbrum alaptábori trekking. Az alaptábort várhatóan június 19-én érik majd el.

A hegymászóknak plusz erőt adott a találkozás, hiszen összeszokott mászótársakként nagy előnyt jelent nekik, hogy újra segíthetik egymást a hegyen.