A NOB engedné, mégsem indul az olimpián az orosz sportoló

Olga Graf nem eltiltás miatt marad távol Dél-Koreától.

A Szocsiban kétszeres bronzérmes orosz gyorskorcsolyázó, Olga Graf annak ellenére sem indul el jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpián, hogy erre a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) engedélyt kapott.

A 34 éves, az előző ötkarikás játékokon 3000 méteren és az üldözéses csapatversenyben harmadik korcsolyázó Facebook-oldalán úgy fogalmazott, bár örül annak, hogy a NOB a tisztán versenyző sportolók közé sorolta, sajnálja, hogy a gyorskorcsolya-válogatott nagy része nem kapott meghívást az olimpiára.

Mivel a döntéssel megfosztottak attól a lehetőségtől, hogy ismét érmet nyerjünk a csapatversenyben, úgy döntöttem, nem fogadom el a NOB meghívását a téli olimpiára

– jelentette ki közösségi oldalán Graf.

Hozzátette, biztos abban, hogy egyetlen csapattársa sem használt tiltott szereket.

Graf neve szerepel azon 169 sportolóé között, akik kivívták az olimpiai kvalifikációt, és akik rajta voltak a NOB által tisztán versenyző orosznak ítélt, 389 fős listán.

A NOB korábban úgy döntött, hogy az oroszok a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor jelentésében feltárt rendszerszintű doppingolás miatt nem indulhatnak az ország színeiben Phjongcshangban, hanem a kvalifikációt szerzett sportolók semleges zászló alatt vehetnek részt az olimpián.

Az olimpiai kizárás ellen 39 orosz sportoló fellebbezett, ügyükben a héten hoz ítéletet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Nyitókép: Europress/dpa/Soeren Stache