Kézilabda-vb: átgázolt rajtunk Norvégia

Az egész mérkőzésen dobtunk annyi gólt, mint a norvégok az első félidőben.

Rögtön az egyik legnehezebb ellenfél ellen kezdi meg a világbajnoki szereplést a magyar válogatott: a világbajnok Norvégia legjobbjait kellene legyűrnie a mieinknek. Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese a nyáron együtt edzőtáborozott skandináv ellenfelével, de hivatalos mérkőzést nem játszottak a felek. A Möbelringen Kupa felkészülési tornán múlt szombaton 29-24-re a norvégok győztek – nem csoda, hogy Görbicz Anita sem bocsátkozott jóslatokba.

Nagyon szeretnénk győzni a norvégok ellen. A nyáron, és egy hete is megmérkőztünk velük, megéreztük őket a bőrünkön. Jóslatokba nem szeretnék bocsátkozni, de azt megígérhetem, hogy a szívünket és a lelkünket kitesszük a csapatért minden mérkőzésen. Igyekszünk a saját maximumunkat nyújtani és kiküszöbölni a hibákat. Jó játékkal szeretnénk kirukkolni, és úgy szeretnénk szerepelni, hogy tiszta lelkiismerettel jöhessünk haza

– nyilatkozta a magyar csapatkapitány.

Nos a hibákat sajnos nem sikerült kiküszöbölni, túlzás nélkül katasztrofálisan kezdődött a mérkőzés. Öt perc alatt három gólt vágott nekünk Nora Mørk, de Camilla Herrem is hamar elkapta a fonalat. Nem is lett volna annyira vészes a meccsünk eleje, ha nem adjuk el nagyon csúnyán a labdákat, így tizenegy perc alatt elszáguldott mellettünk Norvégia.

Ezután jött a görcsölés, a hibák, támadásban ötlettelenek, védekezésben gyámoltalanok voltunk, ráadásul Katrine Lunde egészen emberfeletti módon védett. Kari Brattset állandóan megjátszható volt, Mørk pedig nagyon lelkesen osztogatta a gólpasszokat. A mieink egy jó változtatást tudtak eszközölni: lehoztuk a kapust és két beállóssal játszva végre jött pár gól is, de ez a védekezésben nem segített, sőt…

Félidőre megsemmisítő volt a hangulat és az eredmény is: 21-11-re vezettek a skandinávok.

Fordulás után mindkét válogatott rotálni kezdett, a norvégok értelemszerűen már nem feszültek meg, hogy újra huszat dobjanak egy félidő alatt, nálunk viszont a kapuba beálló Janurik Kinga parádésan védett, Háfra Noémi pedig védekezésben és támadásban is üde színfolt volt a harcosságával.

Közelíteni ettől függetlenül nem tudtunk úgy igazán, főként a mérkőzés végére is 50%-os mutatót produkáló Lundénak “köszönhetően”. A második félidőt ugyan megnyertük, de nagyon sovány vigasz volt az első félidő elkeserítő produkcióját követően.

Magyarország a B csoportba került, amelyben korábban Csehország legyőzte Argentínát, valamint nagy csatában Lengyelország 33-30-ra verte Svédországot.

Kézilabda-világbajnokság, csoportkör, 1. mérkőzés

Norvégia – Magyarország 30-22 (21-11)

korábban:
Csehország–Argentína 28–22 (15–9)
Svédország–Lengyelország 30–33 (15–17)

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban:
December 2., szombat 20:30: Norvégia-Magyarország 30-22 (21-11)
December 3., vasárnap 18:00: Magyarország-Svédország.
December 5., kedd 14:00: Magyarország-Argentína.
December 7., csütörtök 14:00: Lengyelország-Magyarország.
December 8., péntek 18:00: Csehország-Magyarország.