Most már tény: meg lehet kerülni a Földet 80 nap alatt biciklivel

Egy végtelenül elszánt brit kerékpárosnak sikerült, sőt egy napot le is csippentett az idejéből.
Kapcsolódó cikkek

Mark Beaumont, brit távolsági kerékpáros 79 nap alatt biciklizte körbe a Földet, ezzel új világrekordot állított föl – írja a BBC.

A 34 éves férfi először 2008-ban állított be új világrekordot: 194 nap alatt ért tekerte körbe a Földet. Egészen hétfőig ez volt a világcsúcs, ám Beaumont hitte, hogy a Verne regény igazat mond és 80 nap alatt körbe lehet érni a Földet biciklivel. Mint kiderült, igaza volt.

A fantasztikus teljesítményhez átlagosan napi 386 kilométert kellett tekernie, ez annyit tesz, hogy

naponta több mint 16 órán át ült a biciklijén és mindössze 5 órát aludt minden éjjel.

A világrekordnak számító út Párizsból indult július 2-án, ahonnan Európán, Oroszországon, Mongólián és Kínán biciklizett át Beaumont. Ezután Ausztrálián, Új-Zélandon, majd Észak-Amerikán is végigtekert, végül pedig Portugálián és Spanyolországon át vezette az útja egészen Franciaországig.

Kétség kívül ez volt a legnehezebb kihívás, aminek kitettem magamat fizikailag és szellemileg is. Napról napra ilyen terhelésnek kitenni magadat önmagában is kihívás, de fantasztikus támogatást kaptam a csapatomtól. A Föld 80 nap alatti megkerülése biciklive megmutatta, hogy amit lehetetlennek hiszünk, az kitartással elérhetővé válhat.

– idézi a BBC a rekordert, akire egy egész csapat felügyelt.

A brit kerékpárosnak nem volt zökkenőmentes az útja, kétszer is elesett, az egyik alkalommal fogászati beavatkozásra volt szükség Oroszországban. Észak-Amerikában erdőtüzekből származó füsttel kellett megküzdenie, míg a déli féltekén szélsőségesen hidegidőjárással kellett megbirkóznia.