Teljesen átépülve várja az új szezont a legjobb magyar csapat

A Fehérvár AV19 a csalódást keltő előző szezon után teljes átalakuláson megy keresztül. Kérdés, ennek mi lesz az eredménye az évről-évre erősödő EBEL-ben.

Alig egy hete ért véget augusztus, de az osztrák bázisú jégkorong-bajnokságban, az EBEL-ben pénteken már be is dobják a korongot és elkezdődik a 44 fordulóból álló alapszakasz. 12 csapat szerepel ezúttal is a ligában, ebből nyolc osztrák, egy olasz (HC Bozen), egy cseh (Znojmo), egy horvát (a visszatérő Medvescak Zagreb) és természetesen a legjobb magyar együttes, a Fehérvár AV19. A fehérváriak rögtön a címvédő Vienna Capitalst fogadják 18.45-től (tv: M4).

Van hová fejlődni

Az előző szezon elég nagy csalódás volt Székesfehérváron. Az alapszakaszt az utolsó előtti helyen zárta a Volán, majd a középszakasz végén már a liga utolsó helyezettje volt a magyar klub. Ez messze alulmúlta a várakozásokat.

A nyáron nagy változások voltak, olyan játékosok távoztak, mint Sofron István, Hetényi Zoltán, Vas János, Andrew Sarauer, Bartalis István és Chris Bodo.

A fehérváriak lényegében teljesen új csapatot építenek.

A vezetőedző maradt, Benoit Laporte megkapja a bizalmat ismét, nem akarják az ő nyakába varrni azt, hogy leszerepelt a Fehérvár. A szakmai igazgató, Szélig Viktor irányításával a vezetőség úgy döntött, ezúttal nem a megszokott 8, hanem 10 idegenlégióssal vág neki az idénynek az együttes.

Több rutinos játékos is érkezett, elég csak a Ljubljanától érkező, 444 EBEL-meccsen pályára lépő támadót, Ales Musicot, az AHL-es és BL-es rutinnal is rendelkező Olivier Latendresse-t, vagy a 34 éves finnt, Arttu Luttinent említeni.

Mire lehet jó az új keret?

A bajnokság fekete lovának tűnik egyelőre a Fehérvár. Akkora mozgás volt, hogy elsőre nehéz belőni, hol végezhet a csapat.

Ausztriában nincsenek elájulva a fehérvári kerettől, középszerűnek tartják, sőt, a meccseket a határon túl közvetítő Laola TV szakkommentátora, Bernd Freimüller szerint a Volán jó eséllyel pályázik egy újabb utolsó helyre. Ezzel szemben áll Benoit Laporte nyilatkozata, aki azt mondta:

A tavalyihoz képest gyorsabb és képzettebb társaság jött össze. Ha a szurkolók a csapat mögött állnak, akkor jó dolgok várnak ránk. Összetartó a csapat, szerethető, a srácok kiállnak egymásért, úgyhogy minden adott a jó szerepléshez

mondta még a szezonnyitó sajtótájékoztatón és hozzátette:

cél a rájátszásba jutás.

Mi a helyzet a többiekkel?

Bécsben a győztes csapaton ne változtass elv mentén haladva két új hokis érkezett csak. És így is ők számítanak a legnagyobb esélyesnek, az előző idényben valósággal végigsöpörtek a rájátszáson, egyszerűen nem volt ellenfelük.

Ami a riválisokat illeti, a Red Bull Salzburg megkerülhetetlen csapata az EBEL-nek, a kiemelkedően jó anyagi lehetőségekkel rendelkező klub minden évben aranyeséllyel fut neki a szezonnak. Most is.

A legutóbbi nagydöntős Klagenfurt rúghat még labdába, ők is tudtak erősíteni a nyáron.

A Linz, az Innsbruck és a Bozen kavarhat még be az összképbe. De nagy meglepetés lenne, ha nem a Vienna Capitals, Red Bull Salzburg, Klagenfurt hármasból kerülne ki a végső győztes.

A Fehérvár AV19 kerete

Kapusok: Rajna Miklós, Mark Visentin

Védők: Jonathan Harty, Jeese Jyrkkiö, Reiter Attila, Stipsicz Bence, Szabó Bence, Szabó Dániel, Szirányi Bence, Juha Uotila, Luka Vidmar

Támadók: Erdély Csanád, David Gilbert, Kocsis Ferenc, Kóger Dániel, Olivier Latendresse, Jeff LoVecchio, Arttu Luttinen, Ales Music, Reisz Áron, Sárpátki Tamás, Szabó Krisztián, Vincze Péter