Kosár-Eb: szenzációs magyar kezdés, megszorongattuk a horvátokat

A magyar férfi kosárlabda-válogatott vezetett is a jó erőkből álló, akár a dobogóra is esélyes horvát csapat ellen a kolozsvári Európa-bajnoki csoportban. Végül 67-58-ra kikaptunk, de az eredmény túlzó, ennél jóval szorosabb volt az összecsapás. Sztojan Ivkovics csapata kicsit megilletődötten kezdett, de aztán remekül játszott, végig pariban volt az egyik legjobb európai együttessel. Hanga Ádám az első félidő végén megsérült, a nagyszünet után már nem is játszott.
Kapcsolódó cikkek

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 1999 után játszott ismét Európa-bajnoki mérkőzést. Az ellenfél a bivalyerős horvát csapat volt, ugyanakkor nekik mindig van legalább egy rossz meccsük a nagy tornákon, így titkon azért bízni lehetett egy jó eredményben. Bár a rivális 6-0-s rohanással kezdte a találkozót, a magyarok nem ijedtek meg, hátrányból is vissza tudtak jönni, sőt vezettünk is 18-15-re Hanga hármasával. Az első negyed 20-20 volt az állás.

A második játékrész első felében vezettünk, és bár fordítottak a horvátok, Keller emberről dobott kosarával még ott maradtunk a horvát csapat sarkában (36-37). A félidőre három pont hátránnyal ment Sztojan Ivkovics csapata.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hanga Ádám egy rossz esés miatt a második félidőt kihagyta, így nélküle futott ki a magyar csapat a parkettre. Vojvoda (aki a találkozón átlépte az ezerpontos álomhatárt a válogatottban) kosarainak is köszönhetően megfordítottuk az állást, így az utolsó tíz percet már 53-52-es előnyből várhattuk.

Az utolsó negyed aztán nem úgy alakult, ahogyan azt szerettük volna, Bogdanovic és Saric vezérletével nagyon bekezdtek a horvátok, volt pár véleményes ítélet is, így végül 15-5-re nyerték meg a záró etapot, a mérkőzést pedig  67-58-ra. Két kosarunk volt az utolsó tíz percben.

Az összefoglaló:

Bogdanovic volt a legeredményesebb a mezőnyből, ő 23 pontot szerzett, Saric 15-öt. Nálunk Perl volt a legponterősebb, ő 12-vel zárt, Vojvoda jutott még 10 pont fölé – 11-et dobott.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A játékunk nagyon is biztató volt a későbbiekre nézve, három negyeden át pariban voltunk Európa egyik legerősebb csapatával, a második félidőben a legjobb játékosunk, Hanga nélkül. A dobáspontosságon van mit javítani, a 17 százalékos triplázás és a 38 százalékos büntetőzés sem túl acélos. Lepattanózásban viszont agyonvertük a horvátokat, 40-29-re nyertük ezt a mutatót, ami pedig a támadó lepattanókat illeti, 21-5 ide, ami egészen szenzációs.

Jó kezdés volt ez, szombaton pedig már jön az újabb mérkőzés, Montenegró lesz a következő ellenfél.

Eredmény – kosárlabda-Eb, C csoport, 1. forduló

Magyarország – Horvátország 58-67 (20-20, 16-19, 17-13, 5-15)

A pontszerzők: Perl 12, Vojvoda 11, Keller, Eilingsfeld 8-8, Ferencz 7, Hanga, Allen 5-5, Wittmann 2 illetve Bogdanovic 23, Saric 15, Tomas 8, Planinic, Ukic 6-6, Simon 5, Popovic, Bender 2-2


A magyar válogatott kerete: 

Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét)