Véletlenül pont az a futballista nem kell senkinek, akit Donald Trump gyűlöl

Négy éve nagydöntőt játszott, most a leggyengébb csapatoknak sem kell Colin Kaepernick. Variációk egy témára.
Kapcsolódó cikkek

QB Kneel: Az amerikai futballban olyan játékelem, amely során az irányító a játék indítása után rögtön letérdel, hogy a maradék idő esemény nélkül letelhessen. Ezt a támadó csapat rendszerint akkor szokta végrehajtani, ha már nem szeretne változtatni a mérkőzés eredményén.

2016. augusztus 26-án a San Francisco 49ers előszezon meccset játszott a Green Bay Packers-szel, ahol a hazaiak irányítója, Colin Kaepernick féltérdre ereszkedve hallgatta végig az Egyesült Államok himnuszát. A korábban nagydöntőt is játszó veterán ezután nem kívánatos személy lett, a szurkolók elégették a mezeit, a 49ers edzői stábja pedig úgy döntött, hogy kirakják a csapatból.

A San Francisco hetese a botrány kirobbanása után így magyarázta a térdelést:

Az utcákon holttestek hevernek, az elkövetők pedig megússzák, mert fizetett szabadságra küldik őket.

Utalt ezzel azokra az Amerikában tapasztalható rendőri túlkapásokra, amikor a hatóságok fegyvertelen színes bőrűeket lőttek agyon a nyílt utcán. Kaepernick az eset után elmondta, hogy nem fog egy olyan ország himnusza előtt tisztelegni, amely elnyomja a feketéket és a kisebbségeket, óriás felháborodást keltve ezzel az NFL berkein belül. Miután a kegyvesztett irányító cserepadra került, a 49ers eredményei elkezdtek drasztikusan visszaesni. Chip Kelly, a San Francisco akkori edzője ezért viszonylag rövid idő után úgy döntött, hogy a balhé ellenére visszateszi a csapatba Kaepernicket.

A Bills fanok

Amerika leggyűlöltebb játékosa pályára lépett és nem történt semmi

Kaepernick pályára lépése előtt mindenki (köztük én is) arról cikkezett, hogy az irányító története pozitív fordulatot vehet a nagy visszatérés által. Sokan úgy gondolták, hogy túl nagy sztori ez ahhoz, hogy ne így legyen, ám a csoda végül elmaradt. Hiába jelentkezett Kaep egy remek, rá kevésbé jellemző (erről majd kicsit később) mély 53 yardos TD-passzal, a csapata így is kikapott, méghozzá nem is kicsit.

A végeredmény 45-16 lett a Buffalo Bills javára.

A 49ers játéka aztán meccsről meccsre gyengébb lett, az egyetlen pozitívumot Kaepernick jelentette, aki mindent megtett azért, hogy pontokat szerezzen az offense-zel, de az erőfeszítései hiábavalóak voltak. A csapat a liga második leggyengébb teljesítményét nyújtotta a 2017-es szezonban, a San Francisco végül a katasztrofálisnak számító 2-14-es mérleggel zárt.

Az NFL nyomott egy kneelt és várja, hogy leteljen az idő

Bár egy ideig szó volt róla, hogy a 49ers megtartja Kaepernicket, az irányító végül úgy döntött, hogy szerződést bont, és szabadügynökként próbál meg új csapatot találni magának. A klubok érdeklődése elmaradt, szinte senki nem kereste az irányítót, akit mozgékonysága miatt 4 évvel ezelőtt még a játék nagy újítójának tartottak. Egy idő már az is felmerült, hogy a liga szándékosan, a színfalak mögött megtiltotta a kluboknak, hogy leigazolják a balhés játékost.

Időközben olyan, szintén szabadügynök irányítók kaptak állást az NFL-ben, akik jóval gyengébb képességűek, mint Colin Kaepernick. A legjobb példa talán az a Mark Sanchez, akit az előző szezonban rögtön a leigazolása után azért küldött el a Denver Broncos, mert vállalhatatlan teljesítményt nyújtott az edzéseken. Sanchez miután kihagyta az egész tavalyi szezont, jelenleg a Chicago Bears-szel készül, ahol alighanem kezdőként fog majd pályára lépni a következő idényben.

A többi szabadon igazolható játékossal ellentétben Kaepernick már hónapok óta vár, de még csak féligazságokon alapuló pletykák sem kaptak szárnyra vele kapcsolatban, csak és kizárólag találgatások, amelyek minden tényszerűséget nélkülöztek. A látványos mellőzés aztán érdekes véleményeket szült:

Ma már sokan azon a véleményen vannak, hogy a szövetség, és ezáltal a csapatok azért tették tiltólistára Kaepernicket, mert nyomást gyakoroltak rájuk, méghozzá nem más, mint az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump.

Trump és Kaepernick

Van itt valami, ami Trumpnál is cikibb

Bár elsőre klasszikus összeesküvésnek tűnhet, de egy pillanatig azért érdemes eljátszani a gondolattal, mi lenne, ha az elnök nyomást gyakorolna a ligára Kaepernick ügyében. Annyi biztos, hogy Trumphoz rendkívül közel áll a foci, elég, ha csak a Tom Bradyvel és Bill Belichickkel fenntartott szoros, barátságszerű kapcsolatára gondolunk. Az is biztos, hogy az elnököt korábban is foglalkoztatta az irányító balhéja, mivel többször is kifejezte nemtetszését a térdeléssel kapcsolatban. Akárhogy is, nehezen elképzelhető, hogy az NFL bármilyen módon Trump irányítása alatt állna, ám ha mégis így van, az felvethet kellemetlen kérdéseket.

Erőszaktevők, gyilkosok mellett

Ami a ligának egy esetleges Trump-szálnál is kellemetlenebb lehet, az a felfogás, ami alapján a csapatok megpróbálják kigolyózni Kaepernicket. Hiszen ha jobban belegondolunk, az irányító nagy balhéja arról szólt, hogy megpróbált a saját eszközeivel, a lehető leglátványosabb módon protestálni egy fontos ügy mellett. A szakmai közeg reakciója ezzel szemben majdnem olyan, mintha Kaepernick eszméletlenre verte volna a feleségét, vagy mintha alkoholos befolyásoltság alatt vezetett volna autót.

Régi foci, új foci

Az irányító mellőzésének igazi okát lehet, hogy nem is a pályán kívül érdemes keresgélni. Legalábbis valami ilyesmit pedzeget a New York Times szerzője, aki Kaepernick munkanélkülisége kapcsán felteszi a nagy kérdést: igazából a térde, vagy a karja miatt nem kap állást egyik csapattól sem? Ennek az egyébként remek címnek az értelmezéséhez tudni kell, hogy Colin Kaepernick nem a klasszikus pocket, vagyis zsebirányítók közé tartozik.

A futó irányítók, mint amilyen ő is, nem a támadófal mögött toporogva várják, hogy az elkapók helyzetbe hozzák magukat, hanem van, hogy ők maguk indulnak meg a labdával, teljesen összezavarva ezzel az ellenfél védelmét. 2012-ben, amikor a San Francisco egészen a Super Bowl döntőjéig jutott, ezzel a játékkal hagyták állva szinte a teljesen mezőnyt, nem mellesleg annak a csapatnak Colin Kaepernick volt az irányítója.

Colin Kaepernick fut.

Abban az időszakban a szakírók egytől egyig arról értekeztek, hogy a hagyományos irányítókat előbb vagy utóbb le fogják váltani a mozgékony, gyors játékosok és erre akkoriban remek példák is akadtak, mint a szépreményű Robert Griffin III, Colin Kaepernick, vagy a már akkor is remek Russel Wilson. A korszakváltás végül olyannyira nem jött be, hogy a három említett játékos közül egyedül Wilson tudott az elitben maradni, mivel az ő keze sokkal jobb, mint a két másik irányítóé együttvéve.

Az igazi indok

Az elmúlt időszakban balhé ide vagy oda, Kaepernicknek nem sikerült olyan minőségben játszania, mint ahogyan azt évekkel ezelőtt tette. Az utóbbi időben a futásaiban sem volt már átütő erő, és ami nagyobb baj: a passer ratingje (passzolási mutató) sem javult drasztikusan.

Hogy a formahanyatlása és a térdelése együttesen indokolttá tesz-e az ilyen fokú mellőzöttséget? Nem biztos. Ami viszont biztosnak látszik, hogy Kaepernick nem fog magának belátható időn belül csapatot találni. Ezzel pedig semmi baj nem lenne, ha a csapatok a valós és nem pedig a kreált indokot szajkóznák állandóan.