Elég ijesztő képet mutatunk a magyar olimpizmusról

Bemutatunk egy olyan, egyszerű számokon alapuló elemzést, ami több, mint elgondolkodtató.

A riói olimpiáról nyolc aranyat, három ezüstöt és négy bronzérmet vihettek haza versenyzőink. Akadt, aki a  magyar sportolók eredményét összességében sikerként könyvelte el, volt aki fanyalgott, mondván, csak Hosszú Katinka és Kozák Danuta miatt van okunk az örömködésre.

A 24.hu elemzésében megpróbálta rendbe tenni a dolgokat, segíteni az olvasókat a tisztánlátásban.

Nos, Muszbek Mihály sportközgazdász munkahelyének egyik tudományos műhelye, a TE Sportgazdasági és Döntéshozó Kutatóközpontja egy minap publikált tanulmányában azt vizsgálta, egy adott olimpián megszerezhető 1-8 helyezésből a magyar sportolók hány százalékot tudhatnak magukénak.

A tanulmány elég egyértelmű és felettébb szomorú tendenciát mutat:

Muszbek konklúzióként levonja, az elmúlt negyven évben a magyar sport az olimpiai versenyek 1-8 helyezését tekintve szép csendben elvesztette az érmek és helyezések kétharmadát. Megállapítja, e tekintetben eredményessége a hetvenes, nyolcvanas évek eredményességének ma kevesebb, mint egyharmada.

Fábián László, a MOB sportigazgatója az olimpia értékelésekor nem véletlenül jegyezte meg:

néhány sportágnak, szövetségnek és egyesületnek érdemes lesz önkritikát gyakorolnia.  Néhány sportvezető feltehetően a csodában is bízva fogalmazta meg a reményeit vagy rosszul ítélte meg az ellenfelek tudását. Mindent összevetve: van mit ünnepelni, lesz mit elemezni.

Ez itt most egy olyan, egyszerű számokon alapuló elemzés, ami több mint elgondolkodtató.