Egy év múlva olimpia, de egy fontos kérdésben még nem született döntés

Már a NOB elnöke is bekapcsolódott a megbeszélésekbe.
Kapcsolódó cikkek

Továbbra sincs egyezség arról, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosai részt vehetnek-e a 2018-as pjongcsangi téli ötkarikás játékokon, pedig a megbeszélésekbe immár Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is bekapcsolódott.

Legújabban pénteken, New Yorkban tárgyaltak a felek, ám megállapodás nélkül álltak fel az asztaltól, noha sürgetően fogy az idő.

A jelek szerint az NHL-klubok tulajdonosai változatlanul ellene vannak profi hokisaik olimpiai szereplésének, egyfelől mert szerintük az üzletet rontaná, ha jövő februárban két hétre leállnak a bajnokság az időeltolódás miatt nagyon kedvezőtlen helyszínen, a Koreai Köztársaságban rendezendő játékok miatt, másfelől dollármilliókat kereső jégkorongozóik sérüléseitől is tartanak.

Az NHL-esek 1998 óta mind az öt téli játékokon ott voltak, és amikor nem Észak-Amerikában volt az olimpia, e problémák akkor is rendre felmerültek, de sikerült megoldást találni rájuk. A játékosok változatlanul szeretnének szerepelni és hazájukat képviselni az olimpián.

Utóbbiak hozzáállását Thomas Bach is megerősítette az újabb konzultációkat követően, mondván, a NOB a legjobb hokisokat szeretné látni az olimpián, akik maguk is ott akarnak lenni Pjongcsangban.

Tudjuk, az NHL-játékosok ugyanígy éreznek, s mi reméljük, lesz rá megoldás, hogy a játékosok olimpiai álmai valóra váljanak

– fogalmazott a sportvezető.