Eltiltották, de meg van győződve az orosz sportoló, hogy nem doppingolt

Ártatlannak mondta magát az ellene felhozott doppingvádakban Jana Romanova orosz biatlonista.

Ártatlannak mondta magát az ellene felhozott doppingvádakban Jana Romanova orosz biatlonista. A 2014-es, szocsi téli olimpián a 4×6 kilométeres váltóban ezüstérmes sportoló a TASZSZ-nak nyilatkozva csütörtökön úgy fogalmazott: meg van győződve arról, hogy nem sértette meg a doppingszabályokat.

Hozzátette: nincs mit titkolnia, ő tiszta, negatív lett minden tesztje.

Romanova mellett egy másik orosz sílövőt, az oroszországi téli játékokon második stafétában szintén szerepelt Olga Viljuhinát is ideiglenesen eltiltotta a versenyzéstől a nemzetközi sportági szövetség (IBU) december 22-én, miután napvilágra került a McLaren-jelentés második része is az oroszországi doppingbotrányról.

Richard McLaren kanadai jogászprofesszor annak a független bizottságnak a vezetője, amelyet a szocsi olimpián történtek kivizsgálásával bízott meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és többek között azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) decemberben bejelentette, hogy minden doppingmintát újravizsgáltat, amelyet a 2010-es, vancouveri és a 2014-es, szocsi téli, valamint a 2012-es, londoni nyári olimpián az orosz sportolók szolgáltattak. A második McLaren-jelentés szerint több mint ezer orosz sportoló – nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon – érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban.