Csötönyi Sándor: Ha egyszer leöntenek fekáliával, végem van

Saját és a magyar sport helyzetéről nyilatkozott a Magyar Ökölvívó-szövetség elnöke.
Kapcsolódó cikkek

Csötönyi Sándorral, a Magyar Ökölvívó-szövetség elnökével az Origo készített interjút, melyben a jelenleg legrégebben, 1996. októbere óta regnáló magyar sportvezető úgy nyilatkozott:

Tudom, hogy Magyarország végtelenül olimpiacentrikus. Akik azzal vádolnak, hogy két évtizede semmit sem értünk el a nyári játékokon, azoknak annyiban igazuk van, hogy érmet is tizenhat éve, Sydney-ben nyertünk legutóbb Erdei Zsolt révén. Én azonban azt mondom, hogy az olimpián túl is van élet. Néhány héttel ezelőtt a felnőtt női Európa-bajnokságon Szatmári Petra ezüstérmes lett. Tavaly a felnőtt férfi Európa-bajnokságról Csóka Nándor bronzéremmel jöhetett haza.

Az ökölvívás rengeteg állami támogatásban részesül, ezeket az alábbiak szerint hasznosította a szövetség:

2014-ben és tavaly is 525 millió forintot kaptunk, idén 500 milliós volt a támogatás. Ebből építettünk fel négy ökölvívó-akadémiát, nyolc régiós központot, ebből próbáljuk menedzselni azokat a tehetséges fiatalokat, akik közül egy-kettő talán megmarad a sportág amatőr változatában – a többi ugyanis az első adandó alkalommal elszegődik profinak. Kapcsolataim révén évente több mint százmillió forintot hoztam be, hogy egyáltalán életben tudjunk maradni. 2013-ig a hozzánk beérkező pénzek összesen nem tettek ki milliárdos összeget. Akkor magamat loptam meg, hogy kijöjjön legalább az egymilliárd? Nincs még egy olyan sportág, amely elbírná azt, hogy a legnagyobb tehetségeit évről évre elviszik. A mai napig úgy vagyok elnök, hogy egyetlen fillért sem veszek fel a munkámért.

Jelenlegi helyzetéről is szót ejtett a MÖSZ-elnök, illetve véleményezte a magyar sport aktuális történéseit.

Én is látom azokat a folyamatokat, amelyek most a magyar sportban zajlanak. Ott volt a birkózók elnöke, Hegedűs Csaba, a századik magyar olimpiai aranyérem birtokosa. Egy ikon, akit a saját sportágának emberei vadászták le. Az én helyzetem is hasonló, bár nem vagyok sem olimpiai-, sem világbajnok. Lehetek én akármilyen tiszta, ha egyszer leöntenek fekáliával, végem van. Akkor aztán minden előkerül. Nagyon nem tetszik, hogy aktív, vagy már visszavonult sportolók diktálnak, szólítanak fel embereket lemondásra.