Hosszú továbbra is verhetetlen, legyőzték Kenderesit

11 versenyszámból 11 győzelemnél tart az Iron Lady.
Kapcsolódó cikkek

Hosszú Katinka továbbra is százszázalékos, 11 versenyszámból 11 győzelemnél tart az úszók százhalombattai rövidpályás országos bajnokságán. A férfiaknál némi meglepetésre Verrasztó Dávid legyőzte Kenderesi Tamást 200 méter pillangón.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Hosszú Katinka a második legnehezebb akadályt is vette: a 800 gyors után 400-on is legyőzte Kapás Boglárkát. Bár az olimpiai bronzérmes 250-nél még hat tizeddel vezetett a háromszoros olimpiai bajnok előtt, Hosszú ezt követően ötven méteren 1.2 másodperces előnyt szerzett, és innentől kezdve már végig vezetett. 100 vegyesen és 50 háton is biztosan győzött, és a középdöntőkben is kiemelkedően teljesített, azaz jó esély van rá, hogy a zárónap hat döntője után, szombat estére meglegyen a 17/17-es mutató.

A férfiaknál Verrasztó Dávid okozta a legnagyobb meglepetést, miután 200 pillangón, végig vezetve győzött Kenderesi Tamás előtt – amihez hozzátartozik, hogy az olimpiai bronzérmes a kötelező főiskolai tornagyakorlatok során nemrég csuklósérülést szenvedett, így jóformán most úszott először kétszázon az elmúlt hetekben.

Kicsit mérges vagyok, hogy ilyen hülyeség miatt történt az egész, de annyira nem ment a kézen átfordulás, hogy elhatároztam, csak azért is megcsinálom, azaz másfél órán át azt gyakoroltam, aztán ez lett belőle

– mondta Kenderesi Tamás. Hozzátette: annyi előnye ennek is volt, hogy kizárólag lábra edzett az elmúlt hetekben, így a fordulója nagyon sokat javult. Elmondta: teljesen másképp tekint a rövid pályás világbajnokságra. Már csak “kézzel-lábbal” kellene normálisan úsznia, ami most nagyon nem ment, a mozgása “nem állt össze”.

De nem félek, decemberig van idő, és addig nem fogok tornázni

– jelentette ki.

Verrasztó Dávid visszafogottan értékelte újabb, egyébként a világranglistán top 10-es idővel elért sikerét.

Örülök, hogy sikerült kissé meglepnem magamat, és látom, hogy mégis van még bennem valami

– emelte ki. Hozzátette: ha két napja kérdezik a decemberi világbajnokságról, egy “hatalmas nemet” mondott volna, most viszont erősen gondolkodik.

Az elmúlt hónapokban nagyon mélyen voltam, de hát elég rutinom van abban, miképp kell felállni a padlóról

– tette hozzá.

A férfiaknál a legjobb időt – a csütörtökön tévedésből már bajnoknak hirdetett – Gyurta Gergely érte el, aki 14:30 percen belülre került, ezzel második a világranglistán 1500 gyorson.

Az országos csúcsot is meg akartam dönteni, nagyon kevésen múlt, hogy sikerüljön – de a lényeg, hogy megint élvezem az úszást, és nagyon várom a windsori világbajnokságot. Rövid pályán nekem valamiért jobban megy, remélem, sikerül valami szép eredményt elérni

– értékelt.

A mellúszóknál Horváth Dávid a 100 után az 50 méteres mellúszást is megnyerte, míg Kozma Dominik remek úszással nyerte a 100 gyorsot. A váltókban a két “staféta-király” klub, a Kőbánya SC és a Győr vitte el az aranyérmeket, utóbbi kettőt is, és a 4×100-as gyorsváltóban az előfutamban és a döntőben is megjavította az országos csúcsot.