Ember ekkorát még nem dobott tojáslabdával

Green Bay Packers irányítója a Detroit Lions elleni hétvégi meccsen írta be magát az NFL-történelembe.

Aaron Rodgers, a Green Bay Packers irányítója a Detroit Lions elleni 34-27-re megnyert hétvégi meccsen az alábbi a dobással.

A második negyedben eleresztett passz ugyan nem találta meg a közben célterületen belülre futó Trevor Davist, de csak azért nem, mert közben a védő szabálytalanul akadályozta. Ezért nem lett touchdown.

Ellenben az NFL mindenre figyelő statisztikusai lemérték, Rodgers a 28 yardos vonalon állt a dobás pillanatában és a labda pedig 74 yard repülés után ért földet. Ez 67,6 méter. Márpedig az NFL történetében ekkorát még senki sem dobott tojáslabdával – számolt be a usatoday.com.

A videón jól látszik, Rodgers oldalazva araszol, balra mozog, és miközben szemével keresi a legjobb  megoldást, jobb kézzel, kifacsart helyzetből dobja el a labdát. Lényegében neki sem fut.

Vajon mekkorára lenne képes, ha mint a gerelyhajítók, nekifut és minden mozdulatával előrefelé segíti a tojáslabda haladását? Nem a passzpontosságra, hanem a hosszra koncentrál? Képes lenne átdobni a 100 yardos pályát?

Az amerikai focilabda súlya 14 – 15 uncia, ami 397–425 grammnak felel meg. Ez nagyjából fele a 800 gramm súlyú gerelynek. Így hamarjában el is játszottunk a gondolattal, ha Aaron Rodgers az NFL holtidejében átruccan Rio de Janeiróba és elindul gerelyhajításban, vajon megszorította volna Thomas Röhlert (Németország), aki végül 90.30 méterrel lett olimpiai bajnok?

100 yard ugyanis 91,44 méter.