Shane Tusup érzelmi zaklatásról és zsarolásról beszél

Nagy lendülettel és médiavisszhanggal indult háromszoros olimpiai bajnok úszónőnk és férje új klubja, de ennek nem mindenki örül.
Kapcsolódó cikkek

Még az olimpia előtt, júliusban jelentette be Hosszú Katinka és férje-edzője, Shane Tusup, hogy Iron Aquatics néven új klubot alapítanak.

Hétfőn már arról számoltunk be, hogy háromszoros olimpiai bajnok úszónk és férje új klubjába özönlenek a jelentkezők. Úgy tudjuk olyan(ok) is, aki(k) már nemzetközi eredménnyel is rendelkezik és ezzel óhatatlanul átírják kissé a magyar úszópiac erőviszonyait.

Merthogy ezek a gyerekek, fiúk, lányok eddig is úsztak valahol.

Nos, az első edzések után azt kell mondjuk, igazunk volt: a Hosszú-Tusup páros újra szembesült a magyar valósággal. Shane Tusup ennek egy instagram-bejegyzésben adott hangot.

Shane megjegyzi, nem igazán tetszik neki, hogy azt hallja, a hozzájuk igazolni szándékozó úszók egykori klubjai versenyzőiket zsarolással és érzelmi zaklatással próbálják megtartani. Nem érti, merthogy ők nyilván csak a gyerekek és a szülők érdekeit nézik, értük dolgoznak.

A probléma abból adódik, hogy Magyarországon még az amatőr versenyzőket, értsd diákokat is röghöz kötik, vagy megpróbálják röghöz kötni a sportklubok.

Aki egyszer leigazol valahova, eltölt ott pár évet és még tehetséges is, ha véletlenül át szeretne igazolni egy másik egyesületbe – mint jelen esetben -, annak az általános gyakorlat szerint valóban megkeserítik az életét, keresztbe tesznek neki. Konkrétan inkább elveszik a kedvét még az élettől is, mint hogy átengedjék egy másik klubba.

Az “anyaklub” és annak edzője mindezt azon a címen teszi, hogy sok munkát fektetett a gyerekbe. Persze arról nem beszélnek, hogy Magyarországon a kiemelt olimpiai sportágakban a képzés nem üzleti vállalkozás. Úszásban is mindezt adófizetői pénzből az állam vagy az önkormányzat – vízfelület biztosítása, célzott szövetségi, klubtámogatások –  és nem utolsósorban havi tagdíj, felszerelés, utaztatás, stb. formájában a szülő fizeti.

Shane Tusup most ezzel szembesült: akadnak klubok és edzők, akik nem örülnek, hogy eddigi tanítványai át akarnak igazolni az Iron Aquaticsba, ezért ilyen-olyan eszközökkel megpróbálja maradásra bírni tanítványát és annak családját.

Tusup bejegyzése alatt azért található egy-két frappáns és számukra mindenképp biztató szülői, szurkolói bejegyzés. Tényleg csak a példa kedvéért:

Üdvözöljük Magyarországon, ahol az emberek inkább irigyek és féltékenyek, mint támogatóak! Kérjük, ne add fel, amit elkezdtetek az fantasztikus!

– üzente például robitzroxy angolul, míg ajbean85 úgy fogalmazott:

A magyarok mérhetetlenül féltékenyek és passzív agresszívek. Nyomjad! Ne hagyd, hogy meggátoljanak! Magyarországon nem mindenki “záptojás”, csak akadnak olyanok, akik leragadtak a régi gondolkodásmódnál. De a változás csak akkor fog megtörténni, ha olyanok mutatnak utat és példát, mint ti!