Így tették túl magukat hokisaink a fájó vereségen

Az oroszországi világbajnokságon játszó magyar válogatott szünnapján leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy sikerült kevesebb mint 24 óra leforgás
Kapcsolódó cikkek

Az oroszországi világbajnokságon játszó magyar válogatott szünnapján leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy sikerült kevesebb mint 24 óra leforgás alatt talpra állnia a csapatnak, és a franciák elleni gyenge játék után ennyire stabil teljesítményt nyújtani a finnek ellen. A válogatott 8 éve Finnországban élő csatárát Sebők Balázst és a szapporói hősből lett edzőt, Tokaji Viktort kérdeztük minderről

Míg az első két meccsen fegyelmezetten és egymásért játszottunk, a francia mérkőzésről ez nem volt elmondható, ezért is történt ez a 6-2-es vereség

– mondta Sebők Balázs.

„A hokiban ki lehet kapni, de ahogy mi a franciák ellen tettük, úgy nem” – fogalmazott, hozzátéve, hogy jó lecke volt számukra a franciák elleni meccs, ami után megpróbáltak a finnek ellen 100 százalékos teljesítményt nyújtani, ehhez társult még Vay Ádám hihetetlen teljesítménye”.

Sebők elárulta, hogy a vébé előtt a francia és a német csapatot gondolták verhetőnek, és ez tett rájuk túl nagy nyomást, azt is hozzátette, ennek nem szabad többet megtörténnie, megpróbálják a következő három meccsen a lehető legjobbat kihozni magukból, és reménykednek, hogy ez elég lesz.

Mint mondta a meccseket a helyszínen nem igazán tudják nézni, mert nagyon sűrű a programjuk, de azért figyelemmel követik. Az alapján ahogy a mérkőzések alakultak Sebők úgy látja, hogy nekik csak magukkal kell foglalkozni, megpróbálni meccseket nyerni, méghozzá minimum kettőt a következő háromból.

A volt válogatott, jelenleg az edzői stábot erősítő Tokaji Viktor is ezt a saját magukkal szembeni elvárást látta a vereség mögött:

Az volt a benyomásom, hogy a srácok terhet tettek saját magukra, hiszen kötelezővé tettek egy olyan győzelmet, ami nem feltétlenül volt az, hisz a francia alakulat előrébb van sorolva a ranglistán.

Azzal, hogy mindenképpen meg szerették volna nyerni azt a mérkőzést, nem foglalkoztak azokkal az apró részletekkel, amik meghozták volna a sikert” – magyarázta Toki.

“Egy kicsit a saját csapdánkba estünk bele, remélem, hogy ebből tanulni fogunk. Biztos, mert túl könnyű ellenfél már nem lesz ezen a világbajnokságon” – foglalta össze Tokaji.

Szerinte a kulcs a jó játékhoz (és egy esetleges győzelemhez) az, hogy a csapat saját magával foglalkozzon, és ne az ellenféllel. Ha a saját játékukat játsszuk és arra koncentrálnak, hogy mi az amit tudnakk, és mi az amiben mi jók, az a jó út. Nem pedig az, ha azt nézik, hogy ellenfél miben jó, és nekik miben kell adott esetben felülkerekedni rajtuk.

Ha a saját fejünk után megyünk, felborul a rendszerünk egyensúlya, és ezáltal olyan lyukak és sávok keletkeznek a játékunkban, amiket az ellenfél könyörtelenül ki használhat, és ezen a szinten ezt meg is teszik.

Toki összességében úgy látja, hogy “jó úton jár a csapat, nagyon sokat léptünk előre az elmúlt három-négy évben a részletekben. Ez látszik is a játékunkon, senki nem vesz minket félvállról ezen a vébén. Mindenki nagyon készül ránk”.

A finnek elleni eredménynek, és a sokkal jobb játékképnek főleg azért örül, mert így “mindenki tiszta és nyugodt lelkiismerettel tudott a tükörbe nézni este és lefeküdni”. Az kulcsfontosságú, hogy fizikálisan és mentálisan is felkészültek legyenek minden mérkőzésre.

Amin feltétlenül javítani kell, hogy ami helyzete adódik a csapatnak, azt jobban ki kell tudni használni.

“Négy gólt ütöttünk eddig a világbajnokságon, kettőt emberelőnyből, kettőt sima, egál szituációban. Jól meg kell ragadnunk a lehetőségeinket ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni” – vonta le a következtetést Toki.

A magyar válogatott pénteken egy másik nagyágyú, az Egyesült Államok ellen lép jégre.

Pálfi Rita