Vízilabda-Eb: a női válogatott is ott van az elődöntőben

Keszthelyi Ritáék Olaszország ellen harcolhatnak a döntőbe jutásért.
Kapcsolódó cikkek

A szerdai negyeddöntő után bebizonyosodott, hogy nagyon fontos volt az oroszok elleni győzelem a csoportkör utolsó fordulójában. Ugyanis így nem Spanyolország, hanem a jóval gyengébb játékerőt képviselő Franciaország volt az ellenfél.

A találkozó már az első negyedben eldőlt, akkor ugyanis már öt góllal vezetett (6-1) a női vízilabda-válogatott. A folytatásban is végig kézben tartotta a mérkőzést Bíró Attila csapata. A kapuban Kasó Orsolyának nem sok dolga volt, a védekezés mellett a támadás is jól működött.

A harmadik nyolc perc egy kicsit kilóg a sorból, akkor egymás után két gólt szerzett a francia válogatott. A szövetségi kapitány mindig a legjobb pillanatban kért időt, mindig sikerült felpörögnie a nemzeti együttesnek. A záró felvonás újfent nagyon sima volt, egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk.

A legjobb négy között Olaszország következik, csütörtökön 17.15 órától.

Eredmény – Női vízilabda Európa-bajnokság, negyeddöntő

Magyarország – Franciaország 18-6 (6-1, 5-3, 2-2, 5-0)

IV. negyed

5-8. PERC: Antal Dóra megúszott, nagyszerű passzt kapott, már tizeneggyel vezetünk (17-6). A kapás oldalról leadott lövést a kapufa hárítja. Lövésünk nem jutottunk, Jaskova részéről az ejtés pedig nagyon gyenge. Tóth Ildikó kapta centerben, védőjéről lefordulva a kapuba lőtt (18-6). Megint Tóth, gyönyörű megoldás volt, de nem adták meg a gólt. Távoli bombát Kasó tolta sarokdobásra. Utána megint a magyar kapus volt munkában, amelyet jól megoldott. Húsz másodperccel a vége lőtt a kapitány időt kért. Kisteleki lövését védte a kapus. Győzött a csapat, ott vagyunk az elődöntőben!!!

1-4. PERC: Illés Anna egy kicsit később indult, de így is elhozta a labdát a ráúszásnál. Ha már megszerezte, be is lőtte a BVSC játékosa (14-6). Czigány szerzett kiválóan labdát, a megúszás után pedig Antal Dóra volt eredményes (15-6). Megvan a közte tíz, az újabb megúszás után Bujka talált be (16-6). Fórban elvették tőlünk a labdát, a túloldalon mellé ment a húzás. Lövésig megint nem jutott el a gall válogatott, viszont most mi is pontatlanok vagyunk, belefér.

III. negyed

5-8. PERC: Kaptunk egy emberelőnyt, Szűcs kísérlete kipattant a kapufáról. Jó magyar blokk, majd a visszaúszás után kiszórnak egy franciát. Biró Attila időkérése után Czigány gyorsan kihasználta az adódó lehetőséget (12-6). Szűcs jutott a kiállítás sorsára, Kasó helyett hárít a blokk. Bujka kapta centerben, esélye sem volt a kapusnak (13-6). Az eladott francia labda után betettük centerbe, de a bírók sípja néma maradt. Egy gyengécske távoli lövéssel próbálkoznak a franciák, Kasó könnyedén védett. Czigány bombája nem talált kaput, a francia kapitány pedig időt kért. A kísérlet lecsorgott, a hátralévő idő pedig lepergett.

1-4. PERC: Ahogy az első két negyedben is, most is a mieinké az első támadás. Sajnos nem ikerül góllal befejezni. Keszhelyi labdát szerzett, de szabálytalannak látták a bírók. A francia fórból nem lett semmi. Antal két méteren belül volt, így elvették a labdát a mieinktől. Kasó rosszul jött ki a kapujából, a visszatett labdát pedig Bachelier ejtette az üresen hagyott kapuba (11-5). Csabai Dóra bombaerős lövése szétforgácsolja a lécet. Újabb ejtéssel próbálkoznak, Kasó kitolta. A sarokdobás után csak passzolgattak, majd a támadóidő utolsó másodpercében Tardy jelentkezett egy csavart ejtéssel (11-6).

Fotó: MTI

II. negyed

5-8. PERC: A francia időkérés után a cseh születésű Jaskova kihasználta az újabb emberelőnyt (8-3). Pontatlanok vagyunk támadásban, szerencsére a francia lány a kapufát találja el. Bujka húzása megint a kapus arcát találja el. Kaptunk egy fórt, Keszthelyi kipókhálózta a felső sarkot (9-3). Újfent egy lövés nélküli francia támadás. Szépen megjárattuk, az üresen maradt Takács pedig a hosszúba pattintott (10-3). Harminchat másodperccel a félidő vége előtt francia fór, Sacre szépen fellőtte a léc alá (10-4). Bíró Attila időt kért, két másodperccel a dudaszó előtt sikerült visszaállítani a hétgólos különbséget (11-4).

1-4. PERC: A ráúszást ismét a mieink nyerték, Illés Anna távoli lövése azonban lejött a blokkról. Barbieux is ellőtte messziről, az ő próbálkozása viszont beakadt a bal felsőbe (6-2). Kisteleki Hanna kihasználta a fórt, szépen belőtte a rövid sarokba (7-2). Itt is, ott is kimaradt egy helyzet, azt követően pedig Garda Krisztina kilőtte a jobb alsót (8-2). A harmadik francia emberelőnyből nem született gól, a rövid saroknál leadott kísérletet blokkolta a magyar bekk. Ahogy a túloldalon is egy blokk, Czigány lövése nem jutott el a kapuig.

I. negyed

5-8. PERC: Emberelőny a franciák javára is, Guillet pedig kilőtte a hosszú felsőt (1-1). Ötméteres a javunkra, a góllövőlistát vezető pedig Keszthelyi Rita pedig nem hibázott (2-1). Kasó védi a rövid sarokra eleresztett lövést, majd Keszthelyi gyönyörű technikai megoldással emelte át a kapust (3-1). Czigány Dóra szerzett labdát, Csabai Dóra pedig két lóba után a kapus feje fölé lő (4-1). Garda Krisztina jutott a kiállítás sorsára, de a lövés elkerülte a kapunkat. Takács megint távolról eredményes, csak hozzáérni tudott a kapus (5-1). Megint labdaszerzés, Czigány pedig a rövid felsőbe pattintott (6-1). Az utolsó pillanatban még Csabai tüzelt a félpályáról, kapaszkodnia kellett a francia portásnak.

1-4. PERC: A mieinké az első támadás, de Bujka Barbarától elvették a labdát a védők. Újra a center került helyzetbe, de a csavart védte a kapus. Egy szép húzós francia részről, de az oldalhálóban kötött ki a labda. Az első emberelőnyt rögtön kihasználjuk, Takács Orsolya lőtt könnyedén a jobb sarokba (1-0). Kasó jött ki a kapujából, megzavarta a centert, miénk a labda. Újabb magyar fór, de Takács közelről a kapus fejét találja el. A gall csapat támadásából megint nem lett semmi, ahogy ezúttal Antal Dóra kísérlete után sem.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A himnuszokon és a bemutatásokon már túl vagyunk, azonnal kezdődik a mérkőzést.

Előzetes:

A női pólóválogatott hétfőn egy góllal legyőzte Oroszország nemzeti együttesét, így eldőlt, hogy a második helyen jut tovább a csoportból. Ezzel pedig saját magát hozta könnyebb helyzetbe Bíró Attila együttese. Ugyanis nem a jóval erősebb Spanyolország, hanem Franciaország ellen harcolhatja ki az elődöntőbe jutást. A gall válogatott harmadik helyen végzett a csoportjában, három győzelmet aratott, és kétszer vereséget szenvedett.

A csoportelső spanyoloktól nagyon kikaptak (21-2), de az olaszok ellen sem volt esélyük a győzelemre (10-3). Az sokat elmond róluk, hogy a csoport utolsó előtti helyén végző Szerbia ellen csak egy góllal (7-6) nyertek kedden.

A mieink számára azért nagyon fontos a mérkőzés, mert egy a legjobb négy közé jutás azt jelentené, hogy a lányok ott lesznek a Hollandiában sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán. Oda a kontinenstorna 2-6. helyezett válogatottja jut. Az Európa-bajnok rögtön kvalifikálja magát Rióba. Az ötkarikás játékokon eddig a rendező Brazília, valamint Kína helye biztos.

A korábban lejátszott negyeddöntők után az is eldőlt, hogy amennyiben a válogatott bejut az elődöntőbe, akkor Olaszország lesz az ellenfele.

A női vízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)