Vízilabda Eb: a női válogatottnak összejött az, ami a férfinak nem

A hollandok elleni vereség után legyőzte Görögországot a női pólóválogatott a belgrádi kontinenstornán.
Kapcsolódó cikkek

Felállt a padlóról a Bíró Attila vezette női vízilabda-válogatott. A vasárnapi Hollandia elleni kudarc után a szintén remek játékerőt képviselő Görögország volt az ellenfél. Az egész mérkőzésen kiváló védekezést mutatott be a csapat, Gangl Edina is nagyszerű védéseket mutatott be. Ez is volt a siker egyik kulcsa, plusz még az, hogy gyakorlatilag végig semlegesíteni az ellenfél legjobbját, Asimakit.

Igazi csapatmunka volt a győzelem, ugyanis csak Illés Anna tudott egynél többször a kapuba találni. A folytatásban két könnyű mérkőzés következik. Csütörtökön 12.30 órától a két eddigi mérkőzésén még gólt sem szerző Törökország lesz az ellenfél.

Szombaton 11.00 órától Portugália ellen szállnak vízbe a lányok, az a mérkőzés is papírforma győzelmet ígér. Hétfőn pedig jön az oroszok elleni rangadó.

Eredmény – Női vízilabda Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló

Görögország – Magyarország 6-9 (2-3,1-2, 2-2, 1-2)

IV. negyed

5-8. PERC: Újabb görög fórt sikerül hatástalanítani, Bujka Barbara és Gangl Edina közös erővel hárított. Elmehetnénk négy góllal, de kontrát fújnak. Gyorsan ellövik a hellének, de pontatlanok. Czigány Dóra parádés ejtésével most már megvan a négygólos előny (5-9). Szabálytalankodott a görög center, így kontrát fújnak a bírók. Gangl kijött a kapujából, de Asimaki megkaparintja a labdát, az üres kapuba pedig már nem volt nehéz bedobni (6-9).  Egy perccel a vége előtt mi támadhatunk, de csak az időkérés után. Gyorsan elveszítjük a játékszert, de az időkérés után eladják a görögök. Még kapunk egy emberelőnyt, amelyet a kapufára dobunk. Véget ért a mérkőzés, három góllal nyert a nemzeti csapat.

1-4. PERC: Sikertelen az első támadásunk, majd a görögök kihagyják az újabb emberelőnyt. Ahogy a mieink is, a blokkban akadt el a lövés. Blokkoljuk a távoli görög kísérletet, de ők szerzik meg a lepattanót. Abból sem tudnak betalálni, Tóth Ildikó pedig csodálatos ejtéssel három gólosra növeli az előnyünket (5-8).

III. negyed

5-8. PERC: Görög emberelőny Antal Dóra kiállítása után, viszont nagyszerű védekezést mutat be a csapat. Mi is kapunk egy fórt, de a blokkba lövünk, marad a háromgólos előnyünk. Gyenge görög próbálkozás távolról, az ellentámadásunkba sajnos hiba csúszik. A kiváló védőmunka mellett Gangl is véd egyet. Ahogy a görög kapus is, de sarokdobással jöhetünk. Újfent magyar kiállítás és Tsoukala lövése becsúszott a rövidbe (5-7). Kiszórnak egy görögöt is, előbb a kapufára pattant a labda, utána pedig egy érthetetlen döntés a bírótól. Egyik csapat sem birtokolta a labdát, közben a görög edző időt kért. Erre ők kapták meg a labdát. Az utolsó másodpercben egy veszélyes görög ejtés, de Gangl hatástalanítja.

1-4. PERC: Elhozzuk a ráúszást, rögtön emberelőnybe is kerülünk. Bujka Barbara megkapja és bebombázza (3-6). A görögök is kapnak egy ötméterest, Avramidou könnyedén bepattintja (4-6). Szűcs Gabriella átlövi a zónát és gyönyörű gólt szerez (4-7).

II. negyed

5-8. PERC: Sajnos Bujka nem tudja belőni, Kistelekit pedig kiszórják. Plevritou pedig lóbált kettőt-hármat és a hosszúba lőtt (3-4). Elveszítjük a labdát, de kitűnő védekezés a centerrel szemben. Megint emberelőnyben vagyunk, de a blokkba püföljük. Nálunk is kiállítás, a kapufa velünk van, Gangl már verve volt. Magyar időkérés után szépen kijátszottuk. Illés Anna húzta vissza gyönyörű mozdulattal a rövid sarokba (3-5). Kontra itt is, ott is. Kiváló blokk, de bő tíz másodperccel a félidő vége előtt megszerzik a labdát a görögök. Megszereztük a labdát, viszont véget is ért a második negyed.

1-4. PERC: Elhozzuk a ráúszást. A lövést blokkolják, de Kisteleki Hanna összeszedi és behúzza (2-4). Két görög próbálkozás is kimarad, a másodiknál Gangl védte az ejtést. Ziccerbe kerültünk, de a kapus bravúrral védeni tudott. Újabb görög ejtés, de ez is pontatlan, ráadásul fórban játszhatunk.

I. negyed

5-8. PERC: Újabb görög kapufa, majd az ellentámadás után Illés Anna lövése vágódott a kapufáról a gólvonal mögé (1-2). A görög center ellen ítélnek, mert áthúzta magát Takács Orsolyán. Sajnos Bujka Barbara nem tudja megjátszani a betett labdát, nem úgy Asimaki. Gangl Edina keze alatt csúszott be a játékszer (2-2). Ötméteres a mieinknek, Keszthelyi Rita pedig bevágja, nem volt esélye a kapusnak (2-3). Görög emberelőny, de Gangl hárítani tudott. Szűcs Gabriella szétforgácsolja a lécet. Görög időkérés, a lövést Gangl védi, majd Tóth Ildikó megszerzi a labdát. Bíró Attila időkérése után sajnos azonnal elveszítettük a labdát, kontra a görögöknél. Közben véget ért az első negyed.

1-4. PERC: Mindkét csapat elrontja az első támadását, majd Roumpesi góljával megszerzik a vezetést a görögök (1-0). Kontrát ítélnek ellenünk, a görögök lövése a kapufáról pattan ki. Magyar emberelőny és gól, Antal Dóra eredményes (1-1).

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A belgrádi Kombank Arénában már a himnuszokat játsszák, perceken belül kezdődik a mérkőzés.

Előzetes:

Vasárnap kijózanító vereséggel kezdte a belgrádi Európa-bajnokságot a női vízilabda-válogatott. Bíró Attila csapata négy góllal (14-10) kapott ki Hollandiától, méghozzá úgy, hogy az ellenfél már vezetett nyolc góllal is (11-3). Kedden már javíthat is a nemzeti csapat, amelyre szükség is lesz, amennyiben szeretné elérni céljait.

A válogatott úgy érkezett meg Szerbiába, hogy egyenes ágon kijusson a riói ötkarikás játékokra, vagy legrosszabb esetben is odaérjen a tavasszal sorra kerülő kvalifikációs tornára. Előbbihez meg kell nyerni a kontinenstornát, utóbbihoz pedig nem szabad az ötödik helynél rosszabb pozícióban végezni.

Görögországot legyőztük néhány nappal az Eb előtt a miskolci felkészülési tornán. Abból viszont messze menő következtetéseket nem lehet levonni. Ahogy abból sem, hogy a hellének az első mérkőzésükön 27-3-ra győztek Portugália ellen.

A női vízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)