Vízilabda Eb: kijózanító pofonnal kezdett a női válogatott

Bíró Attila csapatának esélye sem volt Hollandia ellen a belgrádi kontinenstornán.
Kapcsolódó cikkek

Hollandia ellen kezdte meg szereplését a női válogatott a riói olimpia szempontjából nagyon fontos Európa-bajnokságon. Az ellenfél sajnos megmutatta, hogy a fél évvel ezelőtti világbajnokságon miért végzett a második helyen.

Kasó Orsolya hiába mutatott be bravúrokat a kapuban, hamar három góllal elmentek a hollandok. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. A nemzeti csapat teljesen hitehagyott együttes benyomását keltette. Támadásban semmi sem jött össze, a védekezés sem működött a legjobban. Smit kénye kedve szerint lőtte a gólokat, a mieink pedig vagy a kapufát találtak el, vagy védett a kapus.

A torna előtt néhány nappal megnyerte a miskolci felkészülési tornát a csapat, most nagyon messze voltak attól a teljesítménytől most nagyon messze voltak a lányok. Egyedül a negyedik negyedet sikerült megnyerni, az akkor már takaréklángon égő ellenfél ellen.

Pánikra nincs ok, viszont ha szeretnénk az első két hely valamelyikén végezni a csoportban, akkor Görögország és Oroszország ellen is győzni kell. Portugália és Törökország ellen pedig még nagyon nagyon gyenge játékkal is meglesz a győzelem. Folytatás kedden a hellének ellen.

Eredmény – Női vízilabda Európa-bajnokság, A csoport, 1. forduló

Hollandia – Magyarország 14-10 (4-1, 4-2, 4-3, 2-4)

IV. negyed

5-8. PERC: Megtorpantak a hollandok, de fórban nem tudunk gólt lőni, a kapus helyett ezúttal a blokk hárított. A hollandok már takaréklángon támadnak, sajnos így sem tudunk közelebb kerülni hozzájuk. Időkérés után Smit már a hatodik gólját lövi, pedig nem volt védhetetlen (14-8). Bujka Barbarának jó a bejátszás, ő pedig szép mozdulattal lőtt a felső sarokba (14-9). Bujka megint betalál (14-10), de a hollandok már nem erőltetik. Három másodperccel a vége előtt még magyar időkérés, lőni nem tudunk, kikaptunk néggyel.

1-4. PERC: Itt is, ott is rossz az első támadás. Persze a záró felvonás első gólját is ők lövik, Megens volt eredményes (13-6). Antal Dóra is lő egy szép gólt, de ez csak szépségtapasz (13-7). Labdaszerzésünk után Klaassent küldték ki, Antal Dóra pedig újfent betalált (13-8). Gangl véd egy nagyot, majd Keszthelyi ejtését védi a kapus.

III. negyed

5-8. PERC: Hiába szerzünk labdát, ha támadásban esélytelenek vagyunk. Az újabb holland időkérés után megint gólt lőnek, Smit már az ötödik gólját jegyzi (11-3). Keszthelyi Rita a blokk mellett bombáz a rövid sarokba, emberelőnyös gól (11-4). Labdát szerzünk, de kontra, megint ők támadhatnak. Gangl csak beleérni tud Van der Sloot kilenc méterről leadott lövésébe (12-4). Csabai Dóra kísérlete bevágódik a felső lécről, de így is hét góllal vezetnek (12-5). A csavart ejtést simán védi a holland kapus, majd Gangl is hárít egyet. Időkérés a mieinknél, ugyanis emberelőnyben támadhatunk. Szépen kijátszottunk, Antal Dóra pedig bebombázta (12-6). Rossz a holland centernek való bejátszás, Bujka Barbara pedig kiharcol egy kiállítás. Kisteleki Hanna lövése sincs benne, hatgólos hátrányban vagyunk nyolc perccel a vége előtt.

1-4. PERC: Kapuscserével indul a második félidő, Kasó Orsolya helyett Gangl Edina érkezik. Van der Sloot felavatja új kapusunkat, szép ejtése a hosszúban kötött ki (9-3). Támadásban megint semmi, ők pedig az újabb emberelőnyt is kihasználják Sevenich-nek köszönhetően (10-3). Magyar fór, Szűcs Gabriella lövése viszont lejön a blokkról. Holland kontra, Antal Dóra próbálkozását is védi a kapus.

II. negyed

5-8. PERC: Bujka Barbara szép góljával zárkózunk (7-3). Jó labdaszerzés kétszer is, Czigány Dóra kísérlete pedig kijött a kapufáról. Újabb magyar kiállítás, ezúttal Keszthelyi Rita. Smit azt csinál amit akar (8-3). Szerencsénk sincs, Takács bombája is kijön a kapufáról. Csoda történt, ők is tudnak hibázni. De kontrát fújnak, mert centerben szabálytalankodtunk. Szép magyar labdaszerzés, és holland kiállítás. Kényszerhelyzetből leadott lövés, a kapus kitolja, sarokdobással jöhetünk. Megint kontra, 27 másodperccel a vége előtt holland időkérés. Lejön a kapufáról a labda, ezúttal magyar időkérés. Bujka Barbara pattintott labdáját védi a kapus, véget ért az első félidő.

1-4. PERC: A ráúszást ezúttal mi nyertük, viszont nem jó a bejátszás a centernek. Náluk kontrát fújnak a bírók, Nagyon véleményes ítélet, a magyar lövés után a gólvonalon (vagy azon túl) volt a labda, végül nem ítéltek gólt. Jött a magyar kiállítás és a holland gól (5-1), szerencsére az emberelőnyt most mi is hamar kihasználtuk, köszönhetően Keszthelyi Rita remek lövésének (5-2).  Jön az ötödik holland emberelőny, Smit pedig belövi a negyediket is (6-2). A mieink távoli lövését védi a kapus, náluk Sevenich bombája kiköt az alsó sarokban (7-2).

I. negyed

5-8. PERC: A kapufa a hollandokkal van, utána viszont ők szabálytalankodnak támadás közben. A következő kísérletünk újfent pontatlan. Újabb magyar kiállítás, Smit pedig a felsőbe lő (3-0). Rossz a kezdés, Bíró Attila időt is kér. Megvan az első holland kiállítás is, a kiszorított helyzetből leadott Szűcs Gabriella lövés pedig a keresztlécen csattan. Jó védekezés a mieink részéről, majd végre megvan az első gólunk, Takács Orsolya ejtett szépen a kapuba (3-1). A távoli holland lövés kijön a kapufáról, de a kipattanót ők szedik össze. Megens lőhetett senkitől sem zavartatva, sajnos nem is puskázta el (4-1). Itt is, ott is hiba csúszik a támadásvezetésbe, Czigány Dóra pedig üresen lőhetett, de a kapus védeni tudott.

1-4. PERC: Rögtön magyar kiállítás néhány másodperccel a kezdés után. Kasó Orsolya két védést is bemutat, a mieink támadhatnak. Sajnos eredménytelenül, Smit pedig a túloldalon a rövid sarokba bombázott (1-0). Rossz a bejátszás Illés Annának, a hollandok pedig megint emberfórban támadhatnak. Kasó újabb bravúrt mutat be, de utána Stomphorst kilövi a hosszú felsőt (2-0).

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a női válogatott első mérkőzése a belgrádi kontinenstornán. A csoport további mérkőzésein két nagyon sima győzelem született. Görögország 27-3-ra győzött Portugália ellen, míg Oroszország gólt sem kapott, ellenben huszonkilencet lőtt Törökországnak.

Előzetes:

A tavalyi kazanyi világbajnokság kilencedik helye után új reményekkel, és nem mellesleg új szövetségi kapitánnyal, Bíró Attilával kezdi meg szereplését a női vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokság A csoportjában. A csapat első ellenfele nem lesz könnyű ellenfél, ugyanis a Kazanyban ezüstérmes Hollandia vár a mieinkre a nyitónapon.

A nemzeti együttes felkészülése is jól sikerült, hiszen mindhárom mérkőzését megnyerve diadalmaskodott az első ízben kiírt miskolci Univer-kupán. A viadal előtti időszakról így nyilatkozott a szövetségi kapitány az M4 Sport felvezető műsorában:

Igyekeztünk a rövid időszakban mindent belesűríteni, úgy gondolom, maximálisan sikerült kihasználni mindent. A kínai egyhetes edzőtáborunk nagyon hasznos volt. A két Világliga-selejtezős vereségünktől nem estünk kétségbe, tudtuk, hogy az is a felkészülésünk része. Az Univer-kupa nagyon jól sikerült, de nem vagyunk 100 százalékosan elégedettek. Elsősorban védekezésben és az emberfóros játékban van még fejlődési lehetőségünk.

Bíró Attila célja, hogy már az Eb-n kiharcolja a riói olimpián való részvétel. Ez viszont csak úgy lehetséges, hogy a válogatott megnyeri a tornát. Ehhez nagy lépést tehet a csapat, amennyiben győz a hollandok, valamint kedden a görögök ellen. Mert így biztosan a csoport első két helyének valamelyikén végezne, úgy pedig könnyebb ágon lehetne eljutni az elődöntőig.

Amennyiben a lányok nem nyernek aranyat, akkor még a kvalifikációs tornán lehetőség lesz erre márciusban.

A női vízilabda-válogatott kerete az Európa-bajnokságon

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)