Eltiltották Oroszországot az Olimpiától és minden más atlétikai versenytől

Olyan súlyos a doppinghelyzet, hogy minden orosz atlétát eltiltottak a versenyzéstől. Ha nincs megoldás, jövőre nem mehetnek a riói játékokra sem.

Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát.

Az IAAF 27 tagú tanácsa pénteken este telekonferencián foglalt állást az orosz doppingbotránnyal kapcsolatban.  A VFLA eltiltását a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolta hétfőn az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Az IAAF döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés bizonyítja, hogy megtette a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására.

A tiltás egyébként az Olimpiára is érvényes, a doppingellenes hatóság 22 igennel és 1 nemmel szavazott a döntésre. Az orosz sportminiszter szerint a döntés ideiglenes és megoldható. Ha mégsem sikerül megoldani, akkor az orosz atléták elmaradhatnak a jövő évi riói játékokról.