Gyárfás Orbánt „provokálta”, nem járt sikerrel

A Magyar Úszó Szövetség elnöke egy véleményt akart kicsikarni a miniszterelnökből Hosszú Katinka győzelme után.

Vasárnap, a kazanyi vizes-világbajnokság utolsó napján Hosszú Katinka – sokáig világcsúcs részidőn belül úszva – megnyerte a 400 méteres vegyesúszás döntőjét, ezzel második aranyérmét szerezte a vb-n. Az eredményhirdetésnél Orbán Viktor adta át neki az érmet.

Még az ominózus éremátadás előtt találkozott egymással Hosszú Katinka, edző-férje Shane Tusup, Orbán Viktor és a Magyar Úszó Szövetség első embere, Gyárfás Tamás. Erről készült egy videófelvétel is, melyen az látható, Gyárfás egy névjegykártyát akar odaadni a miniszterelnöknek, ám ő egyértelműen visszautasítja azt.

Íme, a videó:

A szövetség hivatalos Facebook-oldalára pénteken felkerült a történet háttere is. Eszerint a névjegykártya Simicskó István sportért felelős államtitkáré volt, ám nem is ez a fontos, hanem hogy a hátoldalán az szerepelt, mennyi jutalmat kapnak az úszók. Merthogy Orbán efelől érdeklődött Gyárfásnál, aki nem akart tévedni, így megkérdezte Simicskót, ő írta le neki.

„A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki például 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig – jelen helyzet szerint – annak pusztán a negyedéhez juthat” – mondta Gyárfás.

Orbán Viktor meglepődött ezen az elosztási elven és azt mondta, érdemes lenne átgondolni. Ezért akarta „kiprovokálni” Gyárfás, hogy Hosszú második aranya után az úszó előtt foglaljon állást a miniszterelnök, az MÚSZ-elnök ezért is szabadkozott a jelenetsor után angolul „I have to represent the interest of the swimmer” („Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem”), hogy Shane is értse, miről van szó.

„A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét; az elképzelésem nem valósult meg” – mondta utólag Gyárfás, aki ennek ellenére nem adja fel:

„Tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával díjazták volna: az annyi mint 19 ezer 30 forint.”