Imolára készül az egyik legjobb magyar motoros

Németh Balázs nagy esélyt kapott a Superstock 1000-es kategória egyik olasz csapatától. Ha jól fut a szezonban, nőhet az esélye az előrelépésre.

A Pedercini Racing Team olasz istálló kötelékében versenyez ebben az évadban a Superbike-sorozat FIM Superstock 1000 kategóriájában (ez az az osztály, amelyikben nem lehet igazán tuningolni a motorokon) Németh Balázs, aki korábban a Tóth-csapat színeiben is futott, tavaly pedig egy cseh istálló, a Complus SMS Racing motorosaként küzdött a Supersport 600-as kategóriában.


A cél a Superbike kategória
Fotó: Pedercini Racing Team

Nem könnyű eligazodni a kategóriák között, egy biztos, a Superbike és a Moto GP-sorozat között ma már nagy az átjárás a pilóták körében, ráadásul mindkét sorozatot egy cég szervezi a közelmúltbéli üzleti megállapodásnak köszönhetően.

„A tavalyi szezon után kerestük az ajánlatokat, sokat tárgyaltunk, végül az olasz csapattal kötöttünk megállapodást. Lehet, hogy ez egy kicsit visszalépésnek tűnhet, de a saját fejlődésem szempontjából jobb, ha a kisebb kategóriában érek el jó eredményeket egy rutinos és színvonalas csapat tagjaként, mintsem botladozzak eggyel feljebb egy gyengébb technikai feltételeket kínáló csapatban. Nagyon korrekt és baráti a közeg a Pedercini Racing Teamnél, öten vagyunk pilóták, mindannyian ugyanazt a technikai hátteret kapjuk meg. Az olasz pilótára, Lorenzo Savadorira persze sokat épít a csapat, ő tavaly 5. lett az összesítésben, futamokat is nyert már, jó húzóerő a többieknek, így nekem is” – mondta Németh Balázs.

A 26 éves magyar pilóta egy 1000 köbcentis, 200 lóerős Kawasakival futja a szezont, amely csak európai futamokból áll. Az első, asseni versenyen a kilencedik lett, Aragonban viszont a jó időmérő ellenére kicsúszott, így nem tudta befejezni a futamot. Bizakodó, hiszen a 25 fős mezőny első harmadában küzd rendre, vélhetően így lesz ez a további viadalokon, a hétvégén Imolában, majd Magny-Cours-ban, Portimaóban, Jerezben és Misanóban is.


Németh Balázs az egyik futam előtt
Fotó: Pedercini Racing Team

„Mivel nincsenek tengerentúli versenyek, itt kicsit lazább a versenynaptár. Egyébként is tíz futamot szoktak tartani, most csak hét lesz. Ez lehetőséget ad arra, hogy a szünetekben itthon motorozzak, induljak el kisebb versenyeken, ebben partnerre találtam a H-Moto Teamben, fontos, hogy mindig motoron üljek. Ők egyébként szintén versenyeznek a kategóriában, két külföldi pilótával. Nagyon bízom benne, hogy az első tízbe rendszeresen be tudok kerülni, ha pedig nagyon kijön a lépés, akkor az ötbe vagy esetleg a dobogóra tudok állni. Ez fontos lenne a jövőm szempontjából. A Pedercini egy nagy múltú istálló, a Superbike-ban is indítanak pilótákat, így ez egy megfelelő jövőképet jelentene nekem is” – tette hozzá Balázs, aki 2007-ben éppen ebben a kategóriában mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben.

A Superbike-sorozatban Balázson kívül a Stock 600-as kategóriában Talmácsi Gábor csapatában versenyez a fiatal Bódis Richárd, míg a Superbike EVO-kategóriában a Tóth-csapat színeiben fut Tóth Imre és Sebestyén Péter. A magyar pilóták közül egyedül Balázs tudott pontot szerezni eddig ebben a szezonban.

Legközelebb erre Imolában lesz lehetősége a hétvégén.