Zöldebbé tehetik a magyar sportot

A Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezésére Környezetügyi Együttműködési Keretmegállapodást írtak alá hétfőn délelőtt a MOB székházában.

A Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezésére Környezetügyi Együttműködési Keretmegállapodást írtak alá hétfőn délelőtt a MOB székházában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a MOB, a Nemzeti Sportközpontok és a Nemzeti Környezetügyi Intézet jegyzi a megállapodást.

Ez utóbbi szervezet készít majd decemberig egy olyan tanulmányt, amely arra keresi a választ, hogy a sporttevékenységek, a sportberuházások területén hogyan valósulhatnak meg a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok.


Az aláírás résztvevői
Fotó: MTI

A MOB Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottsága Kovács Ágnes vezetésével kezdeményezte, hogy történjen előrelépés ez ügyben. A megegyezés lényege, hogy a MOB által kiemelt 16 sportágban a jövőben úgy történjenek fejlesztések, hogy azok illeszkedjenek a környezetvédelmi ajánlásokhoz, és a sporteseményeket is úgy rendezzék meg, hogy az elősegítse a fenntartható fejlődést. A cél, hogy ezekben a sportágakban minél kisebb legyen az ökológiai lábnyom.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke hétfőn, a megállapodás aláírásakor kiemelte, hogy a NOB már az 1992-es olimpián hangsúlyt fektetett a környezetvédelemre, a csúcsot eddig a londoni játékok jelentette. Ezt a vonulatot szeretné továbbvinni a MOB is: a győri 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiát zöld olimpiaként kívánják megrendezni.

Illés Zoltán államtitkár azt mondta, ha kész a tanulmány, az akár más országok számára is követendő példa lehet. Simicskó István államtitkár szerint fontos, hogy a fair play szabályai szerint álljunk a természethez – mindketten villamossal érkeztek a MOB székházába egyfajta gesztusként.

Az aláírók jelezték, nem kirakatprojektről van szó, hanem a párbeszéd érdemi megkezdéséről, decembertől pedig konkrét ajánlások megfogalmazásáról.