Lidström könnyezett, legendát avattak Detroitban

Nicklas Lidström, a Detroit Red Wings svéd játékosa 1992 és 2012 között erősítette a csapatot. Éjszaka a Joe Louis Arénában vonultatták vissza 5-ös számú mezét, az öröm azonban nem volt teljes, a Colorado Avalanche hosszabbítás után legyőzte a házigazdát.

Detroitban minden az 5-ös számról szólt éjszaka, a jégen, a lelátón, mindenhol csak az 5-öst lehetett látni, nem véletlenül.

Nicklas Lidström húsz legendás év után fejezte be pályafutását, most pedig Gordie Howe, Ted Lindsay, Alex Delvecchio, Terry Sawchuk és Steve Yrezman után ő lett a hatodik a klub történetében, akinek visszavonultatták a mezét.

“Nick, eljött a te időd, hogy csatlakozz hozzájuk. Detroitban sosem fogják elfelejni, ki volt a legjobb ötös!” – beszélt Ken Daniels televíziós riporter, mielőtt a vörös szőnyegre szólitotta volna a svédet.

Másodpercekkel később már Lidström, felesége és négy gyermekük állt a csarnok közepén.

Fotó: Europress fotóügynökség

“Itt kötöttem meg első szerződésemet. Nem sokat tudtam a csapatról akkoriban. Annyiról volt tudomásom, hogy Steve Yzerman a kapitány, és régóta játszik itt. Mondtam neki, hogy Svédországban kilences mezben játszottam, szeretném azt megkapni, amire csak annyit felelt: kölyök, ez lehetetlen” – nyilatkozott Lidström.

A nap végén mégsem lehetett felhőtlen a publikum öröme, hisz a Red Wings hiába vezetett kétszer is a Colorado ellen, végül hosszabbításban vereséget szenvedett.

Eredmények – NHL

Chicago Blackhawks-Columbus Blue Jackets 6-1
Boston Bruins-Washington Capitals 3-0 
Winnipeg Jets-Los Angeles Kings 1-3 
Tampa Bay Lightning-Buffalo Sabres 1-3 
Nashville Predators-St. Louis Blues 1-2 
Detroit Red Wings-Colorado Avalanche 2-3 – hosszabbítás után
Dallas Stars-Vancouver Canucks 6-1 
Phoenix Coyotes-Montreal Canadiens 5-2 
Edmonton Oilers-New York Islanders 3-2 – hosszabbítás után
San Jose Sharks-Pittsburgh Penguins 5-3