Heidumot kizárták 1000 méteren

Heidum Bernadett nem jutott be a negyeddöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében a szocsi téli olimpián.

A megnyitó magyar zászlóvivője, az 1500 méteren kilencedik helyezett Heidum Bernadett a selejtezőben a hatodik futamban lépett jégre, amelyben az olasz Ariana Fontana és a francia Véronique Pierron mögött ért célba.

A 25 éves versenyző tőle megszokottan nem rajtolt túl jól, csak harmadiknak sorolt be az első kanyarnál, de egy kör sem telt el, amikor kigyorsított és belülről mindenkit megelőzve az élre állt.


Volt, mikor Heidum volt az élen
Fotó: MTI

Nem diktálhatta azonban sokáig a tempót, mert előbb Véronique Pierron, majd az 1500-on bronzérmes Fontana kerülte meg őt kívülről, végül pedig még Szofija Proszvirnova is elhaladt mellette. A megnyitó magyar zászlóvivője aztán négy körrel a vége előtt megpróbált feljebb zárkózni, ez sikerült is neki az orosz versenyzőt megelőzve, csakhogy utóbb kiderült, a bírók szerint akadályozta Proszvirnovát, ezért kizárták. Ha nem büntetik meg, akkor sem folytathatta volna szereplését, ugyanis a hajrában Fontana és Pierron ellépett tőle, így eleve nem sikerült a legjobb kettő közé kerülnie.

Született egy olimpiai rekord is a délelőtt során, a harmadik futamot megnyerő kanadai, Valerie Maltais 1:28.771-es idővel ért célba.

A táv további küzdelmeire pénteken kerül sor.