Hatalmas csatában verték az oroszok Szlovákiát

Szétlövés döntött a Szocsiban zajló téli olimpia jégkorongtornájának csoportrangadóján. Az USA 5-1-re győzte le Szlovéniát.

Vasárnap ismét egy rangadó várt a házigazda orosz hokiválogatottra Szocsiban, az A csoportban ugyanis Szlovákia ellen lépett jégre a szbornaja. Szomszédunk elég csapnivalóan kezdett, előbb az USA, majd óriási meglepetésre Szlovénia ellen is kikapott, így az oroszok ellen szerettek volna javítani Zdeno Charáék.

Az első két harmad hatalmas küzdelmet hozott, látszott, hogy a csapatok rendesen felkészültek egymásból. Ugyanakkor nyíltsisakos meccsről nem beszélhetünk, azért az is érződött, hogy egyik fél sem szeretne egy újabb vereségbe beleszaladni. Ennek megfelelően hiába akadtak helyzetek itt is, ott is, két harmad után még mindig nem láthattunk gólt.

A harmadik felvonás közepén közel járt a vezetés megszerzéséhez Oroszország, de egy emberelőnyös löket után a korong két kapuvasat is eltalált, mielőtt a mezőnybe vágódott volna. Nem sokkal későb ismét fórba kerültek a hazaiak és ezúttal is csak vasig jutottak. Ugyan a harmadik harmadban 15-2 volt a kapuralövési arány a hazaiaknak, nem született döntés a rendes játékidőben.

A hosszabbításban főleg a szlovák kapu előtt zajlott a játék, ám hiába dominált Oroszország, ekkor sem tudta dűlőre vinni a dolgot, azaz ismét jöhettek a rávezetések, melynek során Radulov és Kovalcsuk is eredményes volt, míg Szlovákia mind a két lehetőségét kihagyta, azaz nyertek az oroszok.


Presztízscsata volt az orosz-szlovák ütközet
Fotó: Europress Fotóügynökség

Közben az amerikaiak is játszottak, méghozzá Szlovénia ellen. A tengerentúliak az elsők, akik nem izzadtak meg szomszédunk ellen, Szlovénia csak a legvégén tudott szépíteni, de így is 5-1-re kikapott. Phil Kessel triplázott. Az USA magabiztosan gyűjtötte be az újabb győzelmet és ezzel együtt a csoportgyőzelmet.

A játéknap korábbi szakaszában Ausztria két nagyarányú vereség után megszerezte az első győzelmét: az osztrákok Norvégiát győzték le 3-1-re úgy, hogy a meccs során több ízben is a kapuvasat trafálták telibe, azaz jobban is kitömhették volna északi riválisukat.

Eredmények – jégkorong, férfiak

A csoport:
Oroszország – Szlovákia 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0) – szétlövésben
USA – Szlovénia 5-1 (2-0, 2-0, 1-1)

B csoport:
Ausztria – Norvégia 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)