Így néz majd ki Budapest új csodája

Bemutatták a 2021-es vizes vb-nek otthont adó új budapesti úszókomplexum látványterveit. Ilyen uszoda nincs a világon.

A Magyar Nemzeti Sportközpontok hirdetett meg sajtótájékoztatót keddre, és a Hermina úti székház különterme teljesen megtelt, a folyóson is álltak a kollégák, többen azért, mert a meghirdetett 13 óra helyett már hamarabb elkezdődött a sajtóesemény (ez igen ritka).

Nos, azért voltak/voltunk olyan sokan, mert nagy durranás a 2021-es vizes vb, sok pénzt megmozgat, és mindig is nagy érdeklődés övezi a látványberuházásokat, ugyebár. Ez is az, azzal a különbséggel, hogy a világbajnokság megrendezésével milliárdokat kaszál az ország a több tízezer sportoló és kísérője jóvoltából (közlekednek, megszállnak, esznek, isznak, szórakoznak, költenek, sokat). Ezt jobb mielőbb tisztázni.

A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MNSK

És azt is, hogy az új uszoda 5000 fő befogadására lesz képes és hivatott, és csak a 2021-es világbajnokságra bővítik ki egy 13 ezer fős mobillelátóval. A csúcseseményre (amely a világ negyedik legnagyobb sporteseménye) 18 ezer főt fogad majd be.

Vígh László kormánybiztos azt mondta, 2016 év végére kész kell lennie a létesítménynek, hogy a 2017-es ifjúsági világbajnokság előtt még legyen fél év az üzemeltetésre, amikor észre lehet még venni az esetleges hibákat. (Igen, 2017-ben a fiatalok jönnek a vb-re, az sem piskóta.)

Néhány szám

6 szintes lesz az épület.

25 ezer négyzetméteres lesz az uszoda.

Alapállapotban a befogadóképessége: 5000 fő

A világbajnokság alatt: 18 ezer fő

Az ára: most nagyjából 8 milliárd forintra becsülhető.

Az alapkőletétel 2015 februárjában várható.

„Méltónak kell lennie a magyar úszóhagyományokhoz, méltónak kell lennie Budapesthez. Egy új csoda épül meg a Duna partján, egy rekreációs paradicsom, kertekkel, sétautakkal, hajóállomással” – mondta a kormánybiztos, utalva arra, hogy a Dagály és az egész kerület megújul majd a beruházással.

Az új uszodát Ferencz Marcell és csapata tervezte. Néhány kuriózum: a versenymedence fölötti tetőt el lehet majd húzni, így akár napsütés mellett is lehet vízilabdameccset vagy úszóversenyt rendezni. A lehető legtöbb helyen próbálják a megújuló energiát hasznosítani. A termálvíz és a napenergia mellett a medencéből leengedett és a zuhanyzókból lefolyó víz hőjét is felhasználják, a legnagyobbra pedig akkor nyílt ki a szemünk, amikor elhangzott: a rendezvényekre és az uszodába érkezők saját maguk járulnak majd hozzá a gazdaságos üzemeltetéshez, ugyanis a járdák is energiát termelnek majd.

Az épület átjárható lesz, a lelátók alatt két bemelegítő medence és egy tanmedence működik a jövőben.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke viccelődött egy kicsit a sajtótájékoztatón – „Egész jól megszerettem Vígh Lászlót az évek folyamán” -, és köszönetet mondott a kormánynak és Budapestnek, amiért partnerek voltak az új uszoda felépítésében.

Emlékeztetett arra, hogy egy ekkora beruházás esetében mindig felmerül a kérdés: vajon megelőlegezett bizalomról van szó, vagy az adott sportág kiérdemelte a bánásmódot. Szerinte a vizes sportok sikeressége miatt itt az utóbbi a helyzet.

Vígh László egy kérdésre válaszolva azt mondta, az uszoda ára 8 milliárd forint, de ennél nagyobb összegre van szükség a teljes megvalósuláshoz, hiszen a környéket is rendbe kell tenni. Szóba kerültek az esetleges közlekedési változások, akár a 2-es villamos meghosszabbításának lehetősége, de ezek még tárgyalásokat igényelnek, ráadásul szem előtt kell tartani, hogy az uszodát és a XIII. kerületet alapvetően csak a világbajnokság három hetében éri majd nagy terhelés minden szempontból.

A kivitelezési tervek november körül lesznek készek, aztán jöhet a közbeszerzési eljárás, majd nagyjából egy év múlva az alapkőletétel.

Kérdeztük Ferencz Marcellt, miért ilyen lesz az uszoda, de ő azt mondta, nem nyilatkozik (nyilatkozhat), a kormánybiztos nagyjából mindent elmondott, ő a felelős egyébként is a kommunikációért. Annyit azért sikerült kihúzni belőle, hogy az elmúlt három hónapban nagyon sokat dolgoztak a terveken, és ilyen uszoda egészen biztosan nincs a világon.

Még valóban nincs, de minden jel arra mutat, hogy lesz.